Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada
  • 17.03.2020. 16:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Plenković: Odgodit će se plaćanje zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH

Ekonomske mjere koje Vlada donosi radi pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa imaju dva cilja - zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti, rekao je premijer.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
  • 1.577
  • 275
  • 0

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da Vlada ekonomske mjere koje donosi radi pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa imaju dva cilja - zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti. 

"To je smisao cijelog paketa zakonskih promjena koje ćemo danas donositi danas i predložiti Saboru", izjavio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Podsjetio je da je gospodarska situacija u Hrvatskoj bitno bolja nego prije nekoliko godina. 

"Odgovornim vođenjem financija konsolidirali smo financijsku krvnu sliku države i ta nas činjenica dodatno čini i otpornijima i spremnima za suočavanje s ovom krizom. No, bez obzira na to, ovo su izvanredne okolnosti, okolnosti vanjskoga šoka i stoga ćemo kao Vlada danas predstaviti niz mjera za pomoć gospodarstvu u dvije skupine - jedno su mjere koje nisu zakonskog karaktera i koje će provoditi određeni resosi, a drugo su mjere zakonskog karaktera, za koje ćemo tražiti potporu u hrvatskom Saboru", rekao je Plenković. 

Vlada priprema i tzv. korona kredite, danas objava mjera pomoći gospodarstvu

 Po njegovim riječima, cilj tih mjera je prije svega da se pokušaju odgoditi javna davanja poreznim obveznicima koji su u poteškoćama - i to poreza na dohodak i dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje "s odgodom za tri mjeseca, a ukoliko bude postojala potreba, i s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca". Osnovna ideja je da se poreznim obveznicima odobri odgoda plaćanje poreznih obveza odnosno poreznog duga, dodao je. 

Također, Vlada želi osigurati i financiranje likvidnosti gospodarstva, pri čemu postoji spremnost HBOR-a i komercijalnih banka da osiguraju obrtna sredstva i sredstva za preprogramiranje postojećih kredita, izjavio je.

Plenković je naveo i cijeli niz sektorskih mjera koje će Vlada poduzimati, poput beskamatnih zajmova općinama, gradovima i županijama, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i to do visine poreza na dohodak, prireza, doprinosa čije je plaćanje odgođeno i odobrena obročna otplata.

"Davat ćemo također potpore za zadržavanje radnih mjesta u sektorima i poduzećima pogođenim koronavirusom, odgađat ćemo i plaćanje turističke članarine i pristojbe, produljiti trajanje mjera stalni sezonac na 6 mjeseci,  povećati sredstava za zajmove za mikro i male poduzetnike do 25.000 eura uz poček od 12 mjeseci", kazao je. 

Također, naveo je i bezuvjetno produljenje trajanja projekta za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa konkuretnost i kohezija i Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali, a predviđena je i ubrzana isplata 75 posto potraživih zahtjeva za plaćanje EU projekta. Ujedno, odgodit će se i plaćanje zakupnicima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vlada Koronavirus Mjere pomoći gospodarstvu

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]