Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte
  • 31.08.2013.

Picula krenuo u bitku za prošek i teran

"Enološki je lako braniti naše proizvode, radi se jednostavno o dvije sorte, ali treba održati politički pritisak da bi to svima postalo jasno"

Foto: http
  • 292
  • 26
  • 0

Po uzoru na talijanske zastupnike koji su od Europske komisije već tražili očitovanje u sporu oko prosecca i prošeka, Tonino Picula, zastupnik Hrvatske u Europskom parlamentu, nedavno je Europskoj Komisiji uputio zastupničko pitanje u kojem je iznio argumente u korist prošeka, ali i terana, vina čiju je proizvodnju pod tim nazivom osporavala Slovenija.

"Brojni su, kako povijesni, tako i tehnološki argumenti da hrvatski prošek i talijanski prosecco, odnosno slovenski i hrvatski teran nisu istovjetni proizvodi, te da se radi o autohtonim hrvatskim proizvodima čija je proizvodnja rezultat višestoljetne tradicije, a geografsko porijeklo neupitno. Prošek je desertno vino dobiveno preradom grožđa sušenog u hladu koje se u Hrvatskoj proizvodi od kad se uzgaja vinova loza na hrvatskome uzmorju, dok je talijanski prosecco pjenušavo vino. U prilog autohtonosti ovih proizvoda govori i činjenica kako se teran u Hrvatskoj i teran u Sloveniji proizvode od različitih sorti grožđa, hrvatski teran se proizvodi od autohtone sorte teran, dok se teran u Sloveniji proizvodi od sorte refošk", objasnio je Picula Komisiji.

Pitanje zaštite autohtonih sorti još uvijek je vrlo bitno. "Enološki je lako braniti naše proizvode, radi se jednostavno o dvije sorte, ali treba održati politički pritisak da bi to svima postalo jasno", rekao je za Glas Istre Picula, koji odgovor Komisije očekuje do sredine rujna.

U tom odgovoru Komisija bi se trebala izjasniti oko zaštite prošeka i terana kao izvornih hrvatskih proizvoda. No, hrvatski europarlamentarac želi doznati i razmatra li Komisija neke mjere podrške "kako bi hrvatskim vinarima, proizvođačima prošeka i terana, olakšala plasman njihovih proizvoda na europsko tržište tijekom prijelaznog razdoblja dok je proces zahtjeva za zaštitom izvornosti ovih proizvoda još uvijek u tijeku".

Foto: http://www.pz-vrbnik.hr


Tagovi

Tonino Picula Prošek Zaštita Autohtone sorte Europska komisija Hrvatski proizvod


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]