Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privatizacija
  • 13.05.2016. 07:30

Petrokemija i Podravka nisu strateške tvrtke?

Vlada je u srijedu na telefonskoj sjednici s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa skinula osam tvrtki, između ostalih Podravku i Petrokemiju.

  • 3.798
  • 192
  • 0

Vlada je u srijedu na telefonskoj sjednici s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa skinula osam tvrtki, između ostalih Podravku i Petrokemiju.

Vlada navodi da je Nacionalnim programom reformi za 2016., jedna od reformskih mjera poboljšanje upravljanja državnom imovinom te smanjenje državnog portfelja trgovačkih društava. Cilj je priprema za privatizaciju i prodaju nestrateških trgovačkih društava, a s krajnjim ciljem smanjenja proračunskog deficita i javnog duga te povećanja kreditnog rejtinga države.

Uključite Kutinu u donošenje odluka o Petrokemiji

Sa činjenicom da Petrokemija više nije na popisu strateških i tvrtki od posebnog interesa, ne slažu se posebno stanovnici Kutine, zajedno s lokalnim vlastima. Oni od Vlade traže transparentniji odnos i uključivanje Grada u donošenje odluka o toj tvrtki te neće samo tako pustiti najveću hrvatsku tvornicu mineralnih gnojiva da ode u vjetar.

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić govori kako su odlukom Skupštine Petrokemije na prijedlog Vlade potpuno ignorirana sva upozorenja i traženja Grada Kutine, koji ni u novom Nadzornom odboru nema svoga predstavnika i ni na koji način nema utjecaja na donošenje ili barem praćenje poslovnih odluka u Petrokemiji.

Ne damo Podravku!

Hrvatska vlada želi prodati i državni udio u prehrambenoj industriji Podravci. To bi se moglo loše odraziti na hrvatsko gospodarstvo, upozoravaju stručnjaci.

Goran Đulić, ekonomist iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) te analitičar hrvatske poljoprivredne politike poručuje da Podravkino poslovanje samo po sebi dovoljno govori o značaju za nacionalni agrar.

"Treba sagledati tri presudne cjeline: prva nam pokazuje da je tvrtka ostvarila neto dobit od 400 milijuna kuna u prošloj godini, s gotovo 30% prihoda na tržištima srednje Europe i zemalja bivšeg SSSR-a, uz strukturu prihoda temeljenih na vlastitim brendovima od čak 88%", navodi za dw.com.

Drugi se važan aspekt, prema njegovu mišljenju, odnosi na opisanu vlasničku strukturu kojoj na državnoj strani treba pribrojiti i nešto trezorskih dionica pa postaje jasno da je Podravka u više nego dvotrećinskom vlasništvu hrvatskih građana, čime ona predstavlja žilu kucavicu domaće ekonomije.

Najveći otkupljivač voća i povrća nije od strateške važnosti?

Treće, pak, jest činjenica da je Podravka najveći otkupljivač voća i povrća u Hrvatskoj: "Povrće za preradu je 85-90% iz domaće proizvodnje pa se prodajom Podravke nekom globalnom koncernu dovodi u pitanje i plasiranje hrvatskih poljoprivrednih sirovina. Uzmimo za primjer mljekarski sektor i prodaju već ranije privatiziranog Dukata francuskom Lactalisu, koja je dovela do pražnjenja štala diljem države", napominje Đulić.

Telefonska aukcija ili odluka Sabora?

I političari iz redova MOST-a izrazili su protivljenje prodaji Podravke. "Apsolutno smatram da je Podravka strateška firma na koju se može nasloniti razvoj poljoprivrede, a ne da mi uvozimo repromaterijal iz Mađarske dok naša polja leže zapuštena. Može se Podravka dizati biti još bolja i biti razvojna tvrtka. Lako je prodati zlato, ajde prodajte plastiku", rekao je Miro Bulj novinarima u Saboru. S privatizacijom se ne slaže niti Božo Petrov.

"To nije nikakva reforma, to je najobičnija telefonska aukcija u kojoj se igra sa sudbinom velikog broja ljudi", ustvrdio je Mišel Jakšić, zamjenik gradonačelnice Koprivnice.


Tagovi

Podravka Petrokemija Privatizacija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!