Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 31.01.2015. 09:00

Petir: Jakovina natječajima prodaje maglu!

Ministarstvo poljoprivrede ogradilo se od mogućih posljedica ne usvajanja mjera od strane Europske komisije, za koje su jučer raspisani natječaji!

Foto: PIXELL
  • 2.204
  • 191
  • 0

"U zadnjoj godini mandata ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina raspisivanjem natječaja za Podmjere 4.1. i 4.2. Programa ruralnog razvoja, bez da je isti usvojen od strane Europske komisije, osiromašenim i prezaduženim poljoprivrednicima ponovo prodaje maglu", stoji u priopćenju europarlamentarke Mirjane Petir.

Petir nastavlja: "Kada mu je Europska komisija peti puta vratila Program ruralnog razvoja na doradu, upozorila sam da će, ukoliko isti ne bude usvojen do 15. siječnja 2015. godine, država moći raspisati natječaje za povlačenje sredstava, ali na vlastitu odgovornost, zato što se ne može unaprijed znati koje će mjere Komisija prihvatiti, a koje ne. Ministar Jakovina je raspisivanjem ovog natječaja otišao još dalje, natječaj raspisuje - na odgovornost onih koji će se na njega prijaviti."

Država se ograđuje od odgovornosti

Naime, u članku 40. Pravilnika o provedbi Mjere 4. Ulaganja u fizičku imovinu, Podmjere 4.1. potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. objavljenom na mrežnima stranicama Ministarstva poljoprivrede stoji da:

  1. Agencija za plaćanja raspisuje natječaj za dodjelu sredstava iz Podmjere 4.1. prije usvajanja Programa od strane Europske komisije.
  2. Ukoliko nakon usvajanja Programa od strane Europske komisije uvjeti prihvatljivosti, prihvatljivi troškovi i iznosi javne potpore Podmjere 4.1. iz ovog Pravilnika budu neusklađeni s uvjetima, troškovima i iznosima javne potpore iz odobrenog Programa, bit će financirani samo oni troškovi koji se odnose na one uvjete prihvatljivosti, prihvatljive troškove i iznose javne potpore Podmjere 4.1. koji su u skladu s odobrenim Programom.

Isto stoji i u članku 38. Pravilnika o provedbi Mjere 4. - Ulaganja u fizičku imovinu, Podmjere 4.2. potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda.

Petir poručuje: Upozoravamo obiteljska poljoprivredna gospodarstva da ne ulaze u investicije dok ne potpišu ugovor, jer poznavajući dosadašnje ponašanje ministra Jakovine, mogli bi ostati kratkih rukava!

Ministarstvo poljoprivrede ograđuje se od mogućih posljedica ne usvajanja mjera za koje se ovi natječaji raspisuju o čemu danas s pravom užasnuti hrvatski seljaci slušaju najave u medijima. Ako je ministar već uvjeren kako je napravio dobar posao, zašto država nije preuzela odgovornost financiranja na sebe? Zato što niti Vlada ne vjeruje da je ministar napravio dobar program.

Ostaje samo pitanje premijeru: Zašto ne smjeni ministra kojem ne vjeruje i u čijem je mandatu propalo i s lica zemlje nestalo gotovo 45.000 hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava?

Izvor: Glasnogovornik Mirjane Petir, EP; Foto: PIXELL


Tagovi

Tihomir Jakovina Natječaji Ruralni razvoj Mjera 4 Podmjera 4.1. Podmjera 4.2. Ministarstvo poljoprivrede Rizik Prihvatljivi troškovi Europska komisija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Potpisani ugovori s poljoprivrednicima