Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 02.05.2023. 18:00

Pesticidi u hrani: Što je pokazala analiza 12 prehrambenih proizvoda?

Samo je jedan proizvod utjecao na skok sadržaja pesticida u promatranom periodu.

Foto: Depositphoto/1odinmig.gmail.com
  • 1.048
  • 88
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA je objavila najnoviei izvješće o ostacima pesticida u hrani koja se najčešće konzumira u Europskoj uniji.

Prikupljeno je ukupno 87.863 uzorka hrane u 2021. godini. Analiza rezultata pokazuje da je 96,1 posto njih bilo u okviru zakonski dozvoljenih razina.

Analizirani su uzorci nasumično prikupljeni iz dvanaest prehrambenih proizvoda. Za 2021. godinu to su patlidžani, banane, brokola, kultivirane gljive, grejp, dinja, slatka paprika, stolno grožđe, djevičansko maslinovo ulje, pšenica, goveđa mast i kokošja jaja.

Utvrđeno je da od uzoraka analiziranih u koordiniranom programu 58,1 posto nema nivoa ostataka koji se mogu kvantificirati, a 39,8 posto je sadržavalo jedan ili više ostataka u koncentracijama ispod ili jednakim dozvoljenim razinama (poznatim kao maksimalni nivoi rezidua, ili MRL). Ostatke koji prelaze dozvoljene razine imalo je 2,1 posto uzoraka, odnosno 295 uzoraka od kojih je 184 uzorka ili 1,3 posto neusklađeno na osnovu mjerne nesigurnosti.

Od analiziranih uzoraka bilo je 53,3 posto domaćih i 22,8 posto iz drugih zemalja EU, iz trećih zemalja 19,6 posto, a nepoznatog porijekla 4,3 posto. Slične stope zabilježene su i 2020. godine osim za uvoz iz trećih zemalja koji je s 14 posto u 2020. godini porastao na 19,6 posto u 2021. 

Isti izbor proizvoda uzorkuje se svake tri godine, što znači da se mogu identificirati uzlazni ili opadajući trendovi. Na osnovi toga ukupna stopa po kojoj ostaci pesticida premašuju MRL porasla je s 1,4 posto u 2018. na 2,1 posto u 2021. godine. Kad se iz ukupne stope izdvoji grejp, nije bilo odstupanja. Zbog toga su 2021. države članice skrenule pažnju na veće prisustvo ostataka pesticida u grejpovima uvezenim izvan EU i iste godine Europska komisija je povećala granične kontrole.

Izvještaj sugerira da je malo vjerojatno da će prehrambeni proizvodi analizirani 2021. predstavljati zabrinutost za zdravlje potrošača. Ipak, izvješće uključuje niz preporuka za povećanje efikasnosti europskih sustava kontrole ostataka pesticida.


Tagovi

EFSA Ostaci pesticida u hrani Izvještaj Pesticidi u hrani Grejp


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?