Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trženje poljoprivrednih proizvoda
  • 22.08.2015. 11:35

Pala vrijednost otkupa i prodaje agroproizvoda!

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda pala na 1,3 milijarde kuna.

  • 334
  • 49
  • 0

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 1,3 milijarde kuna, što je 7% manje nego u istom tromjesečju godinu dana ranije.

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata dosegnula 905,3 milijuna kuna, i manja je za 5,8%, a vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je smanjena za 9,4%, na 422,26 milijuna kuna.

Sirovo kravlje mlijeko sudjeluje s 24,3% u otkupu i prodaji

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju ove godine, sirovo kravlje mlijeko sudjeluje s 24,3%. Ukupan otkup i prodaja sirovog kravljeg mlijeka je iznosila 322,6 milijuna kuna.

Slijede žive svinje s udjelom od 16,1%, živa goveda s udjelom od 13,5%, žitarice s 11,7%, živa perad s 9,5%, vino s 7,3%, ostalo povrće, svježe, dinje i lubenice s 5,7%, kokošja jaja s 4,9%, uljano sjemenje s 2,2%i ostali proizvodi s 4,8%.

Proizvodnja litre mlijeka 2,55 kune po litri

Prema podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije) meke ozime merkantilne pšenice u drugom je ovogodišnjem tromjesečju iznosila 1.270,03 kune po toni, a kukuruza (merkantilnog) 915,15 kune po toni. Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka je iznosila 2,55 kuna po litri.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Trženje proizvoda Otkup mlijeka Prodaja mlijeka Žive svinje Goveda Vino DZS Kokošja jaja Cijena proizvodnje Vrijednost agroproizvoda Troškovi proizvodnje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!