Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 23.10.2020. 18:00

Pala prodaja poljoprivredne mehanizacije - ima i izuzetaka

CEMA je objavila statistiku registracije novih traktora za prvih šest mjeseci ove godine koja ukazuje na pad od 18,02%. Poljoprivrednici se boje uložiti u nove strojeve s obzirom na nesigurnosti na tržištu.

Foto: Bigstock/Taina Sohlman
  • 3.182
  • 331
  • 0

Koronakriza je utjecala i na tržište poljoprivredne mehanizacije u Europi, a to jasno pokazuju brojke o registriranim traktorima.

Prema podacima koje je prikupilo Europsko udruženje poljoprivredne mehanizacije (CEMA), u prvih je šest mjeseci ove godine na europskom tržištu ukupno registrirano oko 89.105 traktora.

Analitičari smatraju da se od ukupnog broja njih 68.831 odnosi na poljoprivredne traktore, a njih 23.556 je snage 37kW (50 KS) i manje, dok je 65.549 bilo 38kW i više. Ostatak mehanizacije čine kvadovi, viljuškari i slično.

Manji traktori se i dalje dobro prodaju

Registracije poljoprivrednih traktora za prvo polugodište smanjile su se za 12,08% u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Iako je godina započela slično kao i prošla, one su značajno opale u ožujku i to za 7,11% u odnosu na godinu ranije.

Prodaja poljoprivredne mehanizacije u padu - Italija najviše pogođena

Pad se nastavio u travnju za 25,81%, svibnju 22,72% i lipnju 12,03%. Glavni razlog tomu je pandemija koja je potresla cijeli svijet. Također, silazni trend od 19,96% se dramatično odrazio na drugo tromjesečje koje je tradicionalno najvažnije razdoblje prodaje.

Kada se uspoređuju po kategorijama snage, ona se za sve smanjila u prvih šest mjeseci 2020. Jedini izuzetak su oni između 23 do 37kW. Registracije za strojeve od 56 do 129kW pale su za 16,03% u prvoj polovici godine, s rekordnih 23,55% pada u drugom tromjesečju.

Najveći pad u Španjolskoj i Velikoj Britaniji

Vodeća tržišta u Europi i dalje ostaju Njemačka i Francuska. Međutim i ondje je zabilježen manji broj prodanih traktora. U Njemačkoj se bilježi pad od 2,75% u usporedbi s prvih šest mjeseci 2019. godine, a Francuska s čak 18,81%.

Drastičan gubitak od 25,62% utvrđen je u Španjolskoj, Velikoj Britaniji od 25.21%, a u Italiji za 17,98%.

Domaći poljoprivrednici kupuju nove traktore sa zapada, ali zato rabljene traže na istoku?

U Nizozemskoj taj pad iznosi 18% jer poljoprivrednici ne žele uložiti u strojeve s obzirom na nesigurnosti u pogledu razvoja tržišnih cijena i strože zahtjeve vezane uzuporabu dušika i općenito sredstava za zaštitu bilja.

Jedna od rijetkih iznimki je Danska, gdje ih je prodano 17,5% više.

U izvješću se zaključuje da je prva polovica godine lošije prošla zbog krize Covid-19, te da su se očekivanja počela poboljšavati od srpnja. Iz CEMA-e napominju da treba vidjeti hoće li u drugom dijelu godine registracije traktora potvrditi povratak na razinu prije početka pandemije.


Tagovi

CEMA Prodaja traktora Registrirani traktori Izvješće Mehanizacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]