Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 08.02.2023. 18:00

Pada potrošnja voća i povrća - ne pojede se ni 40 dkg na dan

Posebno je niska među mladim generacijama, a oni su budući potrošači

Foto: Maja Celing Celić
  • 297
  • 49
  • 0

Prosječna potrošnja voća i povrća u 2021. godini u Europskoj uniji iznosila je 364 grama po osobi na dan, pokazuju podaci udruge Freshfel Europe koji daju pregled trendova u državama članicama, koji pokrivaju 75 posto stanovništva EU.

Ako znamo da je prosječna težina jabuke 170 grama, navedenih 364 g je tek nešto više od dvije jabuke, a odnosi se i na voće i na povrće. U udruzi predviđaju da će se ova količina smanjiti za oko 10 posto u 2022. kada budu poznati konačni podaci za prošlu godinu.

Problem je kupovna moć?

Zabrinjavajuće je što je potrošnja voća i povrća u EU još uvijek znatno ispod 400 g dnevno, koliko je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija WHO. Posebno je na niskoj razini konzumacija među mladim generacijama, a oni su budući potrošači.

Problem je kupovna moć koja mnogima ograničava izbor hrane zbog čega se teži manje zdravoj prehrani, koja se smatra energetski zadovoljavajućom i jeftinijom opcijom.

"Mnogi imaju osnovnu pogrešnu percepciju o cijenama voća i povrća na policama u trgovačkim centrima. Voće i povrće su najpristupačniji proizvodi i imaju neospornu zdravstvenu i ekološku vrijednost. Cijena i vrijednost svježih proizvoda su vrlo atraktivni u cjelokupnom asortimanu hrane", izjavio je Philippe Binard, generalni povjerenik Freshfel Europe. Dodao je da u usporedbi s ostalim kategorijama hrane, rast cijena voća i povrća niži od prosječne inflacije. Navodi da je trošak nezdrave prehrane dvostruko veći od ukupne tržišne vrijednosti hrane.

Kupovna moć mnogima ograničava izbor hrane (Depositphotos/Muk_Photo)

Prema istraživanju Eurostata, 33 posto građana ne jede voće i povrće svaki dan, što je alarmantan podatak.

Što se najviše traži?

A oni koji jedu, najviše posežu za jabukama, bananama, narančama, stolnim grožđem i breskvama. Potrošnja borovnica doživljava najdinamičniji rast u mnogim zemljama članicama poput Njemačke i Poljske. Od povrća najviše se jedu rajčica, kupus, mrkva, krastavac i slatka paprika. 

Binard je rekao da najviše pada ekološka i premium prodaja, dok su potrošači ostali vjerni kupovini lokalnog i sezonskog. Također, žele biti informirani o podrijetlu, sorti, načinu proizvodnje, održivim praksama i kada je to potrebno savjetima za pripremu ili konzumaciju.


Tagovi

Potrošnja povrća Freshfel Potrošnja voća Trend potrošnje Philippe Binard Cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kravlje ludilo otkriveno u Škotskoj

Škotska vlada potvrdila je u petak slučaj klasične goveđe spongiformne encefalopatije (GSE), poznate kao kravlje ludilo, na farmi na jugozapadu zemlje, što je prvi slučaj...

Više [+]