Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja mesa
  • 12.04.2023. 18:00

Pada potrošnja mesa u zemlji kobasica i šnicli - pojedu 150 g dnevno

U posljednje tri godine u Njemačkoj je zabilježen pad od deset posto, a 52 kilograma per capita koliko iznosi je daleko najniža vrijednsot u čak posljednja tri desetljeća

Foto: Depositphotos/LSaloni
  • 350
  • 67
  • 0

Kobasice i šnicle i to većinom od svinjskog mesa na vrhu su popisa jela njemačke nacionalne kuhinje. No, u toj se zemlji jede sve manje mesa. Već četvrtu godinu zaredom ondje je smanjena njegova potrošnja, pokazuju podaci Saveznog informacijskog centra za poljoprivredu. Tako je prošle, 2022. godine po glavi stanovnika iznosila 52 kilograma, što bi bilo kilogram mesa po tjednu, odnosno ni 150 grama dnevno

Razlog biljna prehrana?

U posljednje tri godine zabilježen je pad od deset posto, a ovih 52 kg je daleko najniža vrijednost u čak posljednja tri desetljeća. 

Kao mogući razlog smanjene konzumacije mesa mogao bi biti kontinuirani trend prema prehrani koja se više temelji na biljnim namirnicama, navode u ovom centru. 

Posebno ističu konzumaciju svinjetine koja je u padu već godinama. Tako je prošle, 2022. s 29 kilograma prvi puta od kako se računa ova potrošnja bila ispod granice od 30 kg. 

I dok je potrošnja svinjskog pala za četvrtinu u posljednjih deset godina, za perad se ona u istom razdoblju povećala za osminu. No, u priopćenju komentiraju kako se čini da je i za ovu vrstu došao kraj konstantnom rastu proteklih desetljeća. Naime, u toj se zemlji u posljednje četiri godine nije konzumiralo toliko peradi kao 2018. godine.

Iako je kao razlog navedena veća konzumacija biljne prehrane, podaci Saveznog zavoda za statistiku pokazuju da su govedina, teletina i svinjetina u prosincu 2022. bile gotovo 20 posto skuplje nego godinu dana ranije, a perad čak 30 posto, što se smatra također razlogom za pad potrošnje ove vrste hrane.

Proizvodnja pada i padat će  

Pored toga, u toj zemlji pada i proizvodnja mesa, posebno svinjskog i to za 9,8 posto, goveđeg i telećeg za 8,2 posto, a peradi za 2,9 posto. 

Ove su informacije u skladu i s prognozama Europske komisije koja je još jesenas u kratkoročnom izvješću najavila pad proizvodnje i govedine i svinjetine.  

Slično je pokazala i srednjoročna, desetogodišnja prognoza do 2032. U idućih deset godina se očekuje pad potrošnje mesa u EU (-1,5 kg po stanovniku godišnje), pri čemu će govedina biti posebno pogođena, a svinjetina djelomično zamijenjena peradi. Za njega se smatra da je zdravije u usporedbi s drugim vrstama, lakše se priprema, njegova konzumacija nema nikakvih vjerskih ograničenja, a ima i relativno nižu cijenu.

Kako će izgledati poljoprivreda EU idućih deset godina?

Također, prognozirano je da bi prelazak na biljnu prehranu mogao dovesti do rastuće važnosti proteinskih alternativa mesu, ali se pretpostavlja da oni još uvijek predstavljaju samo vrlo mali tržišni udio.


Tagovi

Potrošnja mesa Konzumacija mesa Pad Njemačka Svinjetina Govedina Perad Proizvodnja mesa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]