Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene gnojiva
  • 29.03.2024. 18:00

Pad cijene gnojiva se očekuje u travnju?

U Europi su uvozne cijene amonijevog nitrata i kalcijevog amonijevog nitrata pod velikim pritiskom

Foto: Depositphotos/MikeMareen
  • 10.184
  • 613
  • 0

Na svjetskom tržištu ovaj su tjedan pale cijene uree, osobito za datume u travnju. 

Terminske cijene uree pale su na ispod 370 USD po toni , što je nova dvomjesečna najniža razina. Razlog je niža cijena prirodnog plina, navodi Trading Economics. Velika globalna opskrba ovim energentom, potaknuta blagom zimom, omogućila je proizvođačima da povećaju proizvodnju. 

Nesigurnost na tržištu

Ističu da pritom indijska vlada aktivno zagovara smanjenje ovisnosti poljoprivrednika o kemijskim gnojivima, zbog zabrinutosti za plodnost tla i ljudsko zdravlje. Uvoz u toj zemlji se smanjio za 21 % 2023. 

Stalni napadi pobunjenika u Crvenom moru doprinose trajnim nesigurnostima u trgovini, što predstavlja izazov za globalnu trgovinu.

Cijena ove vrste gnojiva u izvoznim lukama na Bliskom istoku je za travanjski ugovor još niža, 322 USD po toni. Slična je situacija i u Egiptu, gdje urea za ožujak košta 365 USD/t, a za travanj samo 325 USD, piše Agrarheute. Budući da je proljetna gnojidba na sjevernoj hemisferi zapravo već završena potražnja i poljoprivrednika i trgovaca očito slabi. 

Rusi imaju problem sa zalihama

U Europi su uvozne cijene amonijevog nitrata (AN) i kalcijevog amonijevog nitrata (KAN) također pod velikim pritiskom. Potencijalni kupci radije čekaju vidjeti koliko će pad za ureu povući prema dolje druga dušična gnojiva. 

Ruski proizvođači AN-a očito imaju sve veći problem sa zalihama, jer Europa i Brazil ne kupuje gotovo nikakvu robu, kažu analitičari. 

Cijene fosfornog gnojiva također padaju nakon što je Kina, najveći svjetski izvoznik dijamonijevog fosfata (DAP), nastavila s izvozom, izvješćuju trgovci. I za DAP su nedavno pale u SAD-u, što znači da se uskoro može očekivati ​​sličan trend u Europi. 

Stanje u Njemačkoj 

Globalne korekcije cijena u Njemačkoj se očekuju u travnju, što će vjerojatno dovesti do smanjenja za dušikova i fosforna. U Francuskoj navodno već padaju. 

Krajem ožujka spot (fizičke) tržišne cijene uree u njemačkim uvoznim lukama bile su nešto ispod 460 eura po toni, što je jednako visoko kao na početku mjeseca i gotovo 20 eura više nego u veljači. 


Tagovi

Cijena gnojiva Cijena uree Cijena KAN Urea Tržište gnojiva Gnojivo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.