Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 28.01.2019. 16:30

Ozelenjivanje uvjet dobivanja potpora u poljoprivredi

Što donosi nova zelena struktura zakonodavnih prijedloga za Zajedničku poljoprivrednu politiku nakon 2020.?

Foto: Bigstockphoto/iamnoonmai
  • 1.213
  • 91
  • 0

Članovi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta razmijenili su gledišta s povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom o novoj zelenoj strukturi zakonodavnih prijedloga za Zajedničku poljoprivrednu politiku nakon 2020. Na sjednici je sudjelovala i hrvatska zastupnica Marijana Petir koja je povjerenika i Europsku komisiju upoznala s razmišljanjima hrvatskih poljoprivrednika i stavom Hrvatske poljoprivredne komore. 

"Dosad je Komisija strogo propisivala mjere kako se dosadašnja zelena komponenta mora provoditi, no prema novom prijedlogu države članice će same određivati prema svojim lokalnim uvjetima i potrebama. Nova zelena arhitektura, kako ju predviđa ZPP, sastoji se od uvjetovanosti i ciljanih intervencija u smislu podrške ostvarivanju posebnih ciljeva u području klime okoliša i bioraznolikosti. Uvjetovanost se odnosi na poštivanje europskih standarda okoliša uz obveznu primjenu dobre poljoprivredne prakse s ciljem očuvanja vrijednih poljoprivrednih resursa (npr. vode, zraka, tla...).

Male poljoprivrednike izuzeti od dijela uvjeta 

Uvjetovanost - kao što samo ime kaže - znači da je poštovanje tih pravila uvjet da poljoprivrednici mogu primati potporu iz I. stupa te postavlja temelje za ambicioznije planove zaštite okoliša i klime u stupu II. Nova zelena arhitektura nadalje predviđa oblike intervencija poput eko-sheme u I. stupu (izravna plaćanja), koja bi trebala biti obvezna za države članice, ali dobrovoljna za poljoprivrednike, te intervencije usmjerene na okoliš i klimu u II. stupu (ruralni razvoj). Naime, najmanje 30 % ukupnog doprinosa iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR)  za strateški plan u okviru ZPP-a namjerava se usmjeriti za područje klime i okoliša", priopćeno je iz Ureda M. Petir. 

Kako je naglasila, mišljenje je Hrvatske poljoprivredne komore kako ove sheme moraju biti usmjerene samo na aktivne poljoprivrednike i uzeti u obzir napore već napravljene danas.

"Pojačana uvjetovanost u novoj zelenoj arhitekturi mora omogućiti određeni stupanj varijabilnosti u cijeloj Europskoj uniji, ali na način koji ne ugrožava jedinstvenu provedbu. Proces mora pomoći u izjednačavanju razlika u konkurentnosti vezanoj uz različite načine provedbe zakonodavstva na primjer, u smislu okoliša, klimatskih promjena i dobrobiti životinja. Cjelokupni cilj mora stvoriti istinsku ravnopravnu poziciju poljoprivrednicima širom Europe, a istovremeno omogućiti određeni stupanj razlika. Mali poljoprivrednici trebali bi biti izuzeti makar od dijela ovih uvjeta, kao što su i sada izuzeti od višestruke sukladnosti u okviru modela potpore za male poljoprivrednike", rekla je Petir. 

Zahtjevi uvjetovanosti

Kad su u pitanju zahtjevi uvjetovanosti, dodala je, neprihvatljivo je znatno povećanje zahtjeva u okviru nove poboljšane uvjetovanosti uz istodobno smanjenje proračuna ZPP-a. To će dovesti do znatnog gubitka prihoda za poljoprivrednike i značajnog smanjenja izbora u sklopu poljoprivredno-okolišnih klimatskih mjera u II. stupu. 

Povjerenik Phil Hogan naglasio je kako će biti poduprti aktivni poljoprivrednici, kao i jamstvo za bioraznolikost, a države članice moraju unutar ZPP-a doprinijeti u strateškim planovima. Također, povjerenik Hogan smatra kako je dobrovoljnost za poljoprivrednike bolji poticaj od propisa, jer će to doprinijeti pojednostavljenju.


Tagovi

Europski parlament ZPP Ozelenjivanje Zelena struktura Marijana Petir Phil Hogan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!