Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slabiji prinos duhana
  • 10.09.2013.

Otkupna cijena duhana u prosjeku 10,90kn/kg

Duhan iz ovogodišnjih berbi otkupljuje se po zajamčenoj cijeni (ovisno o klasama) od prosječno 10,90 kuna za kilogram u što je uključen i poticaj otkupljivača od prosječno 1,50 kuna za kg

Foto: RGBStock.com
  • 2.084
  • 172
  • 0

Sa sirovinskog područja Hrvatskih duhana u Slavoniji i Podravini do sada je, s ugovorenih proizvodnih površina od blizu 4.000 hektara, ubrano oko 2. 000 tona duhana, ili oko 20 posto očekivanog ovogodišnjeg uroda. Zbog duljeg sušnog razdoblja imaju nešto slabiji prinos te se ove godine očekuje proizvodnja od oko 9.500 tona duhanskog lista, od čega 8.000 tona virginije i 1.500 tona burleya.

Prinosi duhana će ove godine na navodnjavanim površinama biti i do 4 tone po hektaru, što je gotovo dvaput više od najboljih prinosa u dobrom suhom ratarenju i povoljnim vremenskim uvjetima. Osim navodnjavanja, Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, u duhanskim sušarama potiče i na zamjenu skupih fosilnih goriva višestruko jeftinijim energentom kao što je drvna biomasa.

"Suša posljednjih godina sve više pogađa primarnu proizvodnju duhana, ali unatoč tome, na našem se sirovinskom području navodnjava tek 140 hektara zasađenih površina. Unatoč tome što se podzemne vode u Podravini i Slavoniji nalaze na svega nekoliko metara dubine", kaže Mirko Boić.

Proizvođači na terenu slažu se da bi u početku, tim mjerama mogli uštedjeti na potrošnji energenata u sušarama, ali na taj se korak u pravilu još uvijek nerado odlučuju jer im to donosi novi trošak, zahtjevno preuređenje, a i uvjereni su da bi cijena drvnoj biomasi brzo porasla te bi uskoro došli na isto.

Tako ih se, prema navodima Hrvatskih duhana, na korištenje drveta za sušenje lista odlučilo samo 100 od ukupno 1.700 njihovih kooperanata.

Dražen Vujčić, direktor slatinskog Agroduhana, kaže da su proizvođači koji su navodnjavali svoja polja imali daleko bolje prinose od onih koji nisu te su do sada u slatinskom kraju otkupili oko 300 tona duhanskog lista. Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, visokim temperaturama i suši, tvrdi da je kvaliteta do sada otkupljene sirovine bolja od one iz istog razdoblja lani. Smanjenje očekivanog prinosa očekuje u takozvanoj srednjoj berbi, a cijenu otkupa, kaže diktirat će veći igrači.

"Duhan iz ovogodišnjih berbi otkupljuje se po zajamčenoj cijeni (ovisno o klasama) od prosječno 10,90 kuna za kilogram, u što je uključen i poticaj otkupljivača Hrvatskih duhana od prosječno 1,50 kuna za kilogram. Na ostvarenu prosječnu zajamčenu otkupnu cijenu proizvođači duhana ostvaruju pravo na državne poticaje po kilogramu biljke, proizvodnim površinama i za ruralni razvoj", priopćuju iz Hrvatskih duhana.

Prema neslužbenim izvorima, otkupna se cijena inače kreće od 2,90 kuna po kilogramu za šestu klasu do 13,18 kuna za prvu klasu. Nadnice beračima ove su godine manje nego prošlogodišnje i kreću se od 120 - 150 kuna, što je proizvođačima, uz sva davanja državi, iznos od oko 200 kuna po radniku.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Mirko Boić Duhan Dražen Vujčić Otkupna cijena Navodnjavanje Virginia Burley Drvna biomasa Sušenje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]