Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup farmi
  • 29.11.2022. 15:00

Otkupljuju farme: Vlada Nizozemske želi smanjiti zagađenje dušikom

Od 2.000 do 3.000 farmi bit će obuhvaćeno najnovijim mjerama, a ako se ne javi dovoljan broj farmera, slijedi obavezan otkup

Foto: Depositphotos/gigra
  • 714
  • 96
  • 0

Vlada Nizozemske je objavila najnovije planove za smanjenje zagađenja dušikom, što uključuje plan otkupa, piše Dutchnews. Za 2.000 do 3.000 farmi i drugih velikih zagađivača koji se nalaze u blizini ekološki osjetljivih područja bit će ponuđen ugovor o otkupu koji će iznositi više od 100 postotne vrijednosti.

Još nema obaveznog otkupa

Informacije koje su procurile sugeriraju da će biti i 120 posto, ali ministri još nisu finalizirali uvjete. U ovom trenutku neće biti obaveznog otkupa. Međutim, Christianne van der Wal, ministrica za prirodu i dušik, rekla je da ako se ne javi dovoljan broj farmera morat će se poduzeti taj korak. 

U siječnju će biti objavljeno koje se farme i poduzeća trebaju zatvoriti, a ministri će procijeniti je li se javio dovoljan broj. Tvrde da će se uklanjanjem oko 2.000 do 3.000 izvora zagađenja dušičnim spojevima priroda moći oporaviti, farme bez odgovarajućih dozvola biti legalizirane, a izgradnja nastaviti.

Razmatra se i nametanje poreza na emisije dušika, u skladu s porezom na CO2. Vlada treba smanjiti emisije u skladu s europskim propisima kako bi bile zaštićene zone poznate kao područja Natura 2000.

Farmeri zabrinuti

Poljoprivrednici su prosvjedovali zbog najavljenih mjera. Val nezadovoljstva je ovo ljeto preplavio Nizozemsku. Oni su mehanizacijom izlazili na autoceste, blokirali trgovačke centre i njihova skladišta, bilo je upada u posjede ministara u pokušaju da izvrše pritisak na Vladu.

Nizozemski poljoprivrednici se ne smiruju - policija pucala na traktor, naređena istraga

LTO Nederland, najveća poljoprivredna grupa, je objavila da je najviše zabrinuta zbog dodatnih ograničenja s kojima će se suočiti preostali farmeri. Planovi da se dopuste veće varijacije dušika u podzemnim vodama imat će utjecaj i na ratare i na stočare.

Nizozemska agencija za procjenu okoliša PBL tvrdi da su prethodne sheme otkupa u posljednjih 25 godina smanjile ukupan broj grla goveda za svega nekoliko posto. Vlada je navela da želi izraditi dugoročni plan za budućnost agrara zajedno s poljoprivrednim organizacijama, ekološkim grupama i lokalnom upravom.


Tagovi

Nizozemska Farme Otkup farmi Obavezni otkup Zagađenje Emisije dušika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!