Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sufinancirana edukacija poljoprivrednika
  • 14.05.2014. 11:15

Osposobljavanje poljoprivrednika Grubišnog polja

Poslije ispita poljoprivrednici će postati kvalificirani poljoprivredni gospodarstvenici!

  • 333
  • 35
  • 0

Općinska uprava Grubišnog polja prošle godine je na području grada odobrila Direktivu o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Jedna od mjera je i edukacija poljoprivrednika, koju će sufinancirati sa 1.000 od ukupno 2.500 kn. S ovom mjerom se složilo i Ministarstvo poljoprivrede. Prema Direktivi, proći će 120 sati tečaja, koji se ove godine održavaju prvi put, a moći će im prisustvovati po jedan član svakog obiteljskog gospodarstva. Inicijatori organizacije tečaja bili su poljoprivrednici. 17 od njih dobilo je znanje na području stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i uzgoja povrća. Nakon položenog ispita će tokom svibnja i lipnja ove godine postati kvalificirani poljoprivredni gospodarstvenici, a obuka bi im trebala pomoći pri prijavi za projekte europskih fondova. U usavršavanje su se uključili uglavnom mladi ljudi, koji su svjesni da je zbog jake konkurencije na tržištu, potrebno educirati se, ne samo u poljoprivredi, već pratiti vijesti i na terenu.

"Ovakve edukacije višestruko su korisne i nastojat ćemo se izboriti za mogućnost njihovog održavanja barem dva puta godišnje, kada je manje posla na njjivama, tako da nas stručnjaci iz vlade upoznaju sa najnovijim dostignućima iz različitih područja te odgovore na naša pitanja", kažu poljoprivrednici u nadi da će kroz Program ruralnog razvoja dobiti veći pristup stručnim podacima koji će im biti korisni u razvoju vlastite poljoprivredne proizvodnje.

Jedan je ovo od pozitivnih primjera kako poljoprivrednici samoinicijativno dolaze do prava na informacije, jer očito je to jedini put do postizanja visokih i kvalitetnih prinosa, održivog dohotka, ali i europskog tržšta. Rentabilna proizvodnja, ali i povećanje ukupnog fonda hrane postaje sve više strategijska sirovina današnjeg svijeta, kojem se, htjeli ili ne - moramo prilagoditi.


Tagovi

Kvalificirani poljoprivredni gospodarstvenici Edukacije Europski fondovi Tečaj Stručnjaci Grubišno polje Usavršavanje Program ruralnog razvoja


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰