Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teorija pretočena u praksu
  • 16.05.2023. 12:00
  • Osječko-baranjska, Donji Miholjac

Osječki studenti u Donjem Miholjcu doznali kako voće i povrće stiže od polja do polica

Traže radnu snagu, nove kooperante, a studenatima su poželjan poslodavac. Obišli smo otkupni centar u Donjem Miholjcu.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.140
  • 144
  • 0

Jedno je škola, a drugo praksa - rečenica je koju studenti često čuju od budućih poslodavaca. Da bi bolje razumjeli ono što uče na predavanjima, studenti osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, pod stručnim vodstvom, uputili su se u Donji Miholjac, u otkupni centar tvrtke ENNA Fruit.

S njima smo pošli i mi da iz prve ruke provjerimo kako izgleda proces u tom pogonu, od utvrđivanja kvalitete voća i povrća, vaganja, pakiranja i otpreme, kao i s kojim proizvođačima ova tvrtka surađuje, te što nude potencijalnim budućim zaposlenicima.

Na raspolaganju 11 ULO hladnjača

Otkupni centar Donji Miholjac certificiran je HACCP sustavom za sigurnost i kvalitetu hrane, zapošljavaju 66 djelatnika, a u sezoni njihov broj raste do devedeset.

Specijaliziran je za prijem različitog voća i povrća, osobito kupusnjača, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, lubenica, rajčice i paprike. Raspolaže sa 1.200 m2 rashladnog te 800 m2 prostora za pakiranje. Od ukupno 17 rashladnih komora njih 11 je s ULO režimom, koji čuva i održava kvalitetu voća i povrća.

U Otkupnom centru Donji Miholjac radi 66 zaposlenika

Kako izgleda cijeli proces od zaprimanja, kontrole kvalitete pa sve do pakiranja voća i povrća za trgovačke lance, pomno je pratilo 20-ak studenata Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

"Upoznali smo ih s cijelim procesom i proveli kroz centar. Radnika nam uvijek treba, a nakon studija nekome od njih ENNA Fruit može biti budući poslodavac", kazao je tijekom obilaska Goran Punda, izvršni direktor kooperacije.

Povećavaju proizvodnju mrkve

Što se tiče ugovaranja proizvodnje, kaže da prate kretanja na tržištu i dogovaraju one robe koje Hrvatskoj nedostaju. Navodi da voće i povrće otkupljuju od lokalnih proizvođača iz Slavonije i Baranje, te naglašava da su otvoreni i prema novim kooperantima. 

"Na ovom području surađujemo sa 150 poljoprivrednika, a tražimo i nove kooperante da zajedno možemo razvijati domaću proizvodnju", istaknuo je Punda.

U ovoj tvrtki ističu da im je želja povećati proizvodnju mrkve koja nedostaje na tržištu, te luka i krumpira, namirnica koje su svakodnevno potrebne svakom kućanstvu. "Teško je to postići u kratkom roku, taj proces traje godinama, ali idemo ka tome da zadovoljimo potrebe što više artikala", navodi izvršni direktor kooperacije.

 Linija za pakiranje mrkve ima kapacitet od 2.500 kilograma na sat upakirane robe

Proizvodi koji od kooperanata dolaze pakirani u većim količinama su paprika babura, rajčice grapollo i beef te poriluk, a ovaj centar specijaliziran je za pakiranje mrkve, breskve, nektarine, šljive, kruške te kupusa.

Punda kaže da se polako mijenja svijest poljoprivrednih proizvođača prema unosnijim kulturama poput voća i povrća, ali da su za to nužne i neke investicije poput navodnjavanja.

"Ove godine očekujemo manji prinos marelica zbog mraza, ali situacija s jabukom je dobra", ističe dodajući da će voćari s obzirom na klimatske promjene biti prisiljeni prilagoditi sortiment i saditi kasnije sorte. "U pitanju su velike investicije i podizanje kompletno novih nasada", napominje.

Proizvode kojih nema u Hrvatskoj ova tvrtka uvozi. "To su citrusi i banane, a do prije 10 dana smo uvozili i tikvice jer nije bilo domaćih", pojašnjava Punda rekavši da čim neke robe ima na našem tržištu u dostatnim količinama, oni staju s uvozom. Osim na police domaćih trgovačkih lanaca, tvrtka ENNA FRUIT voće i povrće izvozi i u inozemstvo.  

S OPG-a u otkupni centar

Studenti druge godine preddiplomskog studija agroekonomike u ovaj su pogon došli pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Snježane Tolić, koja kaže da sa studentima obilaze lokalne proizvođače, male i velike, kako bi oni stekli dojam što se sve događa u poslovnom svijetu.

Prije dolaska u ovaj centar posjetili su proizođačku organizaciju VIP Panonia. "Priču smo završili kod njihovih otkupljivača kako bi se upoznali s procesom od dopreme do polica trgovina", kazala je profesorica tijekom obilaska.  

Jedan od studenata, Danijel Bošnjak, kaže da ne želi biti poduzetnik, ali svoju budućnost vidi u tvrtki poput ove. 

"Bitni su mi ovakvi posjeti jer bolje mogu razumjeti ono što učimo na predavanju", dodao je.

Studenti FAZOS-a u posjetu tvtki ENNA FRUIT

Njegov kolega, Brajen Boka nam otkriva da se uz fakultet bavi ratarstvom te povrćarstvom. "Ovakvi posjeti mi znače zbog poticanja poduzetničkog duha, otvaraju mi se nove ideje, ali upoznajem se i s tehnologijama", kazao nam je dodavši da nakon završetka studija ne planira odustati od poljoprivrede.

Tvrtka ENNA FRUIT je vodeći otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj, surađuje s više od tisuću hrvatskih kooperanata kojima nudi savjete stručnog tima i otkup kroz dugoročne ugovore.

Otkupne centre osim u Donjem Miholjcu ima i u Lozanu, Varaždinu i Opuzenu te logističko-distributivni centar u Dugom Selu. Također, u Slatini imaju proizvodni pogon koji godišnje preradi oko 20 tisuća tona voća i povrća u ajvare, marmelade, džemove, kompote, a imaju i kiseli program poput ukiseljenih krastavaca, cikle i paprike.


Fotoprilog


Tagovi

Enna Fruit Goran Punda Snježana Tolić Danijel Bošnjak Otkupni centar Brajen Boka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Enna Fruit d.o.o.

Trnoščica 14, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 31 620 140, e-mail: info@ennafruit.hr web: https://ennafruit.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]