Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi d.o.o.
  • 22.02.2021. 16:00

Organizacija - ključna vještina uspješnog poljoprivrednika

Organizacijom svih aktivnosti na polju, zaposlenika, mehanizacije, kao i repromaterijala na skladištu, poljoprivrednik može osigurati uspješan tijek proizvodnje, navode iz tvrtke AGRIVI.

Foto: Agrivi d.o.o.
  • 430
  • 232
  • 0

Često se kaže kako je dobra organizacija pola obavljenog posla. To se posebice odnosi na poljoprivredu, kada nakon napornog dana provedenog na polju, poljoprivredniku ostaje malo slobodnog vremena za ostale obveze poput raznih administrativnih poslova te analiziranja same proizvodnje.

No, planiranjem svih aktivnosti na polju, zaposlenika, mehanizacije, kao i repromaterijala na skladištu, može si osigurati učinkovit tijek proizvodnje. Stoga, da bi bio uspješan, mora biti organiziran. 

Planiranje ostalih obveza

Tri su osnovna razloga zašto uspješni poljoprivrednici prakticiraju organizaciju vlastitih aktivnosti prije početka sezone.

Prvo, na taj način točno znaju koje aktivnosti će provesti u određenom vremenskom periodu. 

Već i prije početka sezone zna kada će točno obaviti pripremu tla i na koji način, te koliko će dana proći od pripreme do sjetve, odnosno sadnje i ostalih aktivnosti. Drugim riječima, uspješni proizvođač ima kronološki popis svih radnih zadataka tijekom sezone, što ga čini spremnim na sve neočekivane okolnosti.

Drugo, s obzirom na popis planiranih aktivnosti, osoba si može bolje isplanirati ostale obveze. Poljoprivreda je kompleksna djelatnost. Uz rad na polju, mora se voditi briga o mehanizaciji, repromaterijalu, papirologiji i zaposlenicima, bilo da je riječ samo o sezonskim ili/i o stalnim na gospodarstvu. 

Također, organizirana osoba je uvijek spremna za nadolazeće aktivnosti i može na vrijeme isplanirati dodatnu mehanizaciju, kupiti potreban repromaterijal, te potražiti dodatnu radnu snagu. U slučaju da iskrsnu neke obveze, poljoprivrednik koji ima popis svih aktivnosti koje mora obaviti na polju, točno zna kada može osigurati vrijeme za njih, primjerice razne edukacije, odlazak na sajmove i slično.

Financijske kalkulacije 

Posljednje, ali ne i manje bitno, lakše se planiraju financije. Organizacijom svih aktivnosti na polju, može se planirati koliko poljoprivrednog repromaterijala treba kupiti kako se ne bi došlo u situaciju odgađanja pojedinih radnih zadataka jer trenutno na skladištu nema sjemena, zaštitnog sredstva, gnojiva ili nekog drugog materijala.

Kako je ova djelatnost ovisna o vremenskim uvjetima, uspješan poljoprivrednik nikada ne riskira odgađanje aktivnosti radi manjka repromaterijala. Štoviše, može napraviti točan plan za kupnju sjemena, gnojiva, zaštitnih sredstava i ostalog repromaterijala. U slučaju da zna kada će točno koristiti pojedinu mehanizaciju, može na vrijeme osigurati iznajmljivanje određenog stroja.

Nadalje, kada je riječ o stalnim i sezonskim radnicima, onaj koji ima pripremljenu sezonu, točno zna koliko će izdvojiti za dnevnice u pojedinom razdoblju.

Planiranje i organizacija svih aktivnosti tijekom sezone može biti vrlo jednostavno ako osoba zna koje su to prakse koje su prošle sezone dovele do boljeg prinosa i veće profitabilnosti te koje se nisu pokazale kao najbolji izbor i koje svakako treba izbjegavati.


Tagovi

Uspješan poljoprivrednik Organizacija Aktivnosti Planiranje obveza Planiranje financija Agrivi


Autorica

Tanja Folnović

Više [+]

Voditeljica odjela korisničke podrške u tvrtki AGRIVI koja digitalizira poljoprivrednu proizvodnju. Svoje znanje koje je stekla na Agronomskom fakultetu danas koristi kako bi poljoprivrednicima pomogla da osiguraju profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju uz pomoć tehnologije i softver AGRIVI.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/