Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijedne ruke
  • 10.07.2013.

OPG Polović i njihov eliksir života

S obzirom da je u Hrvatskoj uzgoj gljive shiitake ograničen na nekoliko proizvođača, iz OPG Polović ističu kako još uvijek imaju nedostatan proizvodni kapacitet da bi izvozili svoje proizvode, iako interes i potreba za izvozom postoji.

  • 1.198
  • 124
  • 0

Na Dalekom istoku shiitake je integralni dio dnevne prehrane te ju smatraju i eliksirom života. Prepoznatljiva je po svojoj velikoj ljekovitosti, izvanrednom okusu i bogatoj aromi.

Sadrži proteine, lipide, ugljikohidrate, kao i brojne vitamine (B1, B2, B3, D1, D12) i minerale (kalcij, fosfor, zeljezo). Posebna vrijednost shiitake je sadržaj D2 i B12. Shiitake sadrži mnogo aktivnih tvari koje imaju brojne pozitivne efekte na zdravlje čovjeka.

Lentinan, polisaharidni ekstrakt iz shiitake potvrđen je od Japanske uprave za hranu i lijekove, kao antitumorna tvar.

On pojačava otpornost stanica protiv raka i sprečava slabljenje imuniteta. Shiitake posjeduje visoko nezasićene masne kiseline i ostale tvari koje snižavaju i održavaju normalnu razinu masnoće u krvi. Djeluju i na regulaciju šećera u krvi, poboljšanje krvotoka i sprečavanje gubitka elastičnosti krvnih žila, te smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.

Znanstvena istraživanja su pokazala da svježi ekstrakt shiitake pokazuje jaki antivirusni efekt, usporava starenje, poboljšava rad dišnih organa, regulira probavu, snižava krvni tlak te pomaže u liječenju žučnih kamenaca.

Redovito konzumiranje shiitake omogućuje dug život i vitalnost, što je uslijed ubrzanog ritma života, stresa i nezdrave prehrane suvremenog čovjeka, itekako potrebno.

Shiitake s OPG Polović

Uzgoj gljive shiitake na obiteljskom gospodarstvu Polović u Dugoj Resi započelo je 2001. godine na 60 m² prostora uzgojem na drvenim oblicama. Iako je sam početak bio zasnovan najviše na znatiželji i ljubavi prema gljivama, cijeli prvi nasad na oblicama je uspio i krenule su rasti prve gljive. Kako su se početnički pokušaji obitelji Polović pokazali uspješnim, a za gljivom je rastao sve veći interes na tržištu, odlučili su se na profesionalniji iskorak u uzgoju gljive, a to jer bila proizvodnja supstrata na bazi piljevine.

Taj iskorak zahtijevao je nova financijska ulaganja u opremu gljivarnika koji su uz pomoć vlastitih financijskih sredstava i kreditom uspješno ostvarili. Sljedećih 5 godina proširili su svoju proizvodnju na 200m².

Oko 100m² čine uzgojnu jedinicu u kojoj rastu gljive i koja udovoljava svim strogim uvjetima potrebnim za rast gljiva. Prostor je opremljen klima uređajima te sustavima za ventilaciju i regulaciju vlage. Ostalih 100m² prostora opremljeni su za prorastanje, sterilizaciju i izradu supstrata sa odgovarajućom popratnom opremom.

OPG Polović

Proizvodnju temelje na zdravom uzgoju bez dodavanja kemijskih zaštitnih sredstava što potvrđuje kontrola gljive u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Cijeli proces uzgoja rade sami, od proizvodnje micelija i supstrata do branja gljiva, tako da su izrazito ponosni na svoj proizvod.

Zahvaljujući njezinoj ljekovitosti, europsko tržište farmaceutske industrije je u velikoj potražnji za ovom gljivom, a gljiva je puno cjenjenija nego u Hrvatskoj. Većina gljive shiitake s OPG-a Polović odlazi u trgovačke lance u Zagrebu i Rijeci.

Zasad u ponudi imaju svježe i sušene mljevene shiitake te stupiće proizvedene na podlozi od piljevine. Novost u njihovoj ponudi je paket "Uzgoj shiitake u vlastitom domu". Razmišljali su i o proizvodnji nekih dodatnih ljekovitih prerađevina ove gljive, no dodatna papirologija i posebni uvjeti koji su zakonski definirani su ih od toga odvratili. No tko zna, možda jednom u budućnosti i Hrvatska odluči olakšati svojim proizvođačima i potaknuti proizvodnju, izvoz i razvijanje pravog hrvatskog proizvoda na europskoj razini.


Tagovi

OPG Polović Shiitake Proizvodnja Eliksir života


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer