Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijedne ruke
  • 10.07.2013.

OPG Polović i njihov eliksir života

S obzirom da je u Hrvatskoj uzgoj gljive shiitake ograničen na nekoliko proizvođača, iz OPG Polović ističu kako još uvijek imaju nedostatan proizvodni kapacitet da bi izvozili svoje proizvode, iako interes i potreba za izvozom postoji.

  • 1.198
  • 124
  • 0

Na Dalekom istoku shiitake je integralni dio dnevne prehrane te ju smatraju i eliksirom života. Prepoznatljiva je po svojoj velikoj ljekovitosti, izvanrednom okusu i bogatoj aromi.

Sadrži proteine, lipide, ugljikohidrate, kao i brojne vitamine (B1, B2, B3, D1, D12) i minerale (kalcij, fosfor, zeljezo). Posebna vrijednost shiitake je sadržaj D2 i B12. Shiitake sadrži mnogo aktivnih tvari koje imaju brojne pozitivne efekte na zdravlje čovjeka.

Lentinan, polisaharidni ekstrakt iz shiitake potvrđen je od Japanske uprave za hranu i lijekove, kao antitumorna tvar.

On pojačava otpornost stanica protiv raka i sprečava slabljenje imuniteta. Shiitake posjeduje visoko nezasićene masne kiseline i ostale tvari koje snižavaju i održavaju normalnu razinu masnoće u krvi. Djeluju i na regulaciju šećera u krvi, poboljšanje krvotoka i sprečavanje gubitka elastičnosti krvnih žila, te smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.

Znanstvena istraživanja su pokazala da svježi ekstrakt shiitake pokazuje jaki antivirusni efekt, usporava starenje, poboljšava rad dišnih organa, regulira probavu, snižava krvni tlak te pomaže u liječenju žučnih kamenaca.

Redovito konzumiranje shiitake omogućuje dug život i vitalnost, što je uslijed ubrzanog ritma života, stresa i nezdrave prehrane suvremenog čovjeka, itekako potrebno.

Shiitake s OPG Polović

Uzgoj gljive shiitake na obiteljskom gospodarstvu Polović u Dugoj Resi započelo je 2001. godine na 60 m² prostora uzgojem na drvenim oblicama. Iako je sam početak bio zasnovan najviše na znatiželji i ljubavi prema gljivama, cijeli prvi nasad na oblicama je uspio i krenule su rasti prve gljive. Kako su se početnički pokušaji obitelji Polović pokazali uspješnim, a za gljivom je rastao sve veći interes na tržištu, odlučili su se na profesionalniji iskorak u uzgoju gljive, a to jer bila proizvodnja supstrata na bazi piljevine.

Taj iskorak zahtijevao je nova financijska ulaganja u opremu gljivarnika koji su uz pomoć vlastitih financijskih sredstava i kreditom uspješno ostvarili. Sljedećih 5 godina proširili su svoju proizvodnju na 200m².

Oko 100m² čine uzgojnu jedinicu u kojoj rastu gljive i koja udovoljava svim strogim uvjetima potrebnim za rast gljiva. Prostor je opremljen klima uređajima te sustavima za ventilaciju i regulaciju vlage. Ostalih 100m² prostora opremljeni su za prorastanje, sterilizaciju i izradu supstrata sa odgovarajućom popratnom opremom.

OPG Polović

Proizvodnju temelje na zdravom uzgoju bez dodavanja kemijskih zaštitnih sredstava što potvrđuje kontrola gljive u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Cijeli proces uzgoja rade sami, od proizvodnje micelija i supstrata do branja gljiva, tako da su izrazito ponosni na svoj proizvod.

Zahvaljujući njezinoj ljekovitosti, europsko tržište farmaceutske industrije je u velikoj potražnji za ovom gljivom, a gljiva je puno cjenjenija nego u Hrvatskoj. Većina gljive shiitake s OPG-a Polović odlazi u trgovačke lance u Zagrebu i Rijeci.

Zasad u ponudi imaju svježe i sušene mljevene shiitake te stupiće proizvedene na podlozi od piljevine. Novost u njihovoj ponudi je paket "Uzgoj shiitake u vlastitom domu". Razmišljali su i o proizvodnji nekih dodatnih ljekovitih prerađevina ove gljive, no dodatna papirologija i posebni uvjeti koji su zakonski definirani su ih od toga odvratili. No tko zna, možda jednom u budućnosti i Hrvatska odluči olakšati svojim proizvođačima i potaknuti proizvodnju, izvoz i razvijanje pravog hrvatskog proizvoda na europskoj razini.


Tagovi

OPG Polović Shiitake Proizvodnja Eliksir života


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs