Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevrijeme
  • 08.07.2019. 10:30

Olujno nevrijeme s tučom protutnjalo zemljom, ima ozlijeđenih, štete na usjevima milijunske

Najteže posljedice, navodi MUP, prijavljene su na području Vukovarsko-srijemske županije.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
  • 6.937
  • 433
  • 0

Olujno nevrijeme s tučom protutnjalo je jučer cijelom zemljom i iza sebe ostavilo štete koje će se sigurno zbrajati tjednima. O koliko velikoj elementarnoj nepogodi je riječ, možda najbolje govori činjenica da se priopćenjem oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova. 

"Prema dosadašnjim dojavama, najteže posljedice prijavljene su na području Vukovarsko-srijemske županije gdje je nevrijeme praćeno vjetrom, tučom i kišom oko 16.30 sati zahvatilo veći dio županije. Tuča veličine oraha, a ponegdje i jajeta, u kratkom je vremenu počinila velike materijalne štete na području cijele županije. Zaprimljene su dojave o oborenim stablima na prometnicama, prekinutim žicama električne mreže, dok je u Drenovcima vjetar odnio krov s osnovne škole.

Ozlijeđene tri osobe 

U Borovu Naselju dvije starije žene su od udara tuče (leda) lakše ozlijeđene, dok je u Posavskim Podgajcima muškarac pao s krova, a težina njegovih ozljeda za sada nije poznata. Načelnik općine Drenovci podignuo je tim Civilne zaštite za opće namjene. U naselju Topola kod Bošnjaka pijavica je potrgala žice električne mreže i oborila nekoliko stabala. Sve raspoložive ekipe HEP-a, vatrogasaca i ostalih su na terenu i saniraju štetu", priopćio je jučer MUP. 

Kako su naveli, u poslijepodnevnim satima nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom, a ponegdje i tučom, zahvatilo je područja više županija i to Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske i Brodsko-posavske. Županijski centri 112 Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH zaprimili su dojave o srušenom drveću na prometnice i dalekovode, nestancima električne energije, oštećenjima krovišta, ozljedama osoba i dr. Prema zaprimljenim dojavama odmah su angažirane nadležne službe. Tijekom noći, olujno nevrijeme pogodilo je i Dalmaciju, a najteže je bilo u Zadru i okolici. 
 
Kako je od Alena Rukavine iz Lučke kapetanije Zadar doznao morski.hr, teško je nabrojati koliko se brodova sinoć nasukalo. "Nema nastradalih ljudi, to je sreća! Na Molatu se nasukalo 5 brodova i samo smo tamo spasili 40-50 ljudi. Izgleda da je najviše uzelo akvatorij Molata i tamo smo pri izvlačenju ljudi na sigurno imali veliku pomoć od mjesnog odbora iz Molata. Tamo su bila i djeca, zaprevo teenageri (najmlađi ima 15 godina) sa školom jedrenja. Sve je rješeno sinoć – izvučeni su na sigurno i prenoćili su u mjesnom domu na Molatu.

I u Dalmaciji ne pamte ovakvu oluju

Djeca su Švicarci iz Talijanskog kantona. Iskren ću vam biti, ja ovakvo što ne pamtim!. Mogu se sjetiti da je 2015. bila jaka tramuntana, ali nikad nije ovako dizalo krovove. Ličilo je na tornado, pa ispred zgrade Lučke kapetanije u Zadru, tu ispred restorana Kornati mareta se penjala na rivu, što nikad nije. Još se utvrđuju štete i zaprimaju se samonasukanja", ispričao im je Rukavina.

Prema podacima MUP-a, nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom jučer je oko 14.20 sati zahvatilo i Krapinsko-zagorsku županiju, a županijski centar 112 Krapina zaprimio je više desetaka dojava građana o raskrivenim krovištima kuća, srušenim stupovima električne energije i srušenim stablima. Najviše dojava je bilo s područja Pregrade, Desinića, Petrovskog, Đurmanca, Krapinskih Toplica, Škarićeva, Svetog Križa Začertja, Zagorskih Sela i Huma na Sutli. Prema trenutno dostupnim informacijama, oštećeno je 15-ak krovišta kuća.
 
"I u Sisačko-moslavačkoj županiji nevrijeme je oko 15.20 sati zahvatilo područje Siska, Sunje i Lekenika te je županijski centar 112 zaprimio više dojava građana o padu drveća na prometnice i elektrovodove, a zaprimljene su i dojave o oštećenju dva krovišta kuća. U Primorsko-goranskoj županiji kratkotrajno olujno nevrijeme, praćeno kišom, vjetrom i tučom zahvatilo je oko 13.25 sati područje Rijeke i okolice te je zaprimljeno više dojava o posljedicama nevremena. U Rijeci se na cestu srušilo nekoliko limova s krovova, a prijavljen je i udar groma u kuću koja je ostala bez električne energije. Na auto cesti A6 kod Kikovice u smjeru Zagreba vozila su se sklonila zbog tuče pod vijadukt i blokirala promet. Na državnoj cesti D8 od Bakarca prema Kukuljanovu na nekoliko mjesta došlo je do odrona. Poplavljena su prizemlja dvije kuće i to na području Jelenja te u Novom Vinodolskom.

Vjetar nosio krovove i čupao stabla 

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nevrijeme je oko 16.20 sati zahvatilo područje Garešnice, Kapele i Dežanovca. U mjestu Donji Mosti na području Kapele uslijed obilne kiše došlo je do nanosa kamenja i cigle na prometnicu na ulazu u mjesto. Na državnu cestu DC 26 palo je drvo. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji od 16.20 do 17 sati nevrijeme praćeno kišom i vjetrom zahvatilo je područje Male Gorice, Klinča Sela, Pavučnjaka, Paukovca, Trpuca te dijelove Grada Zagreba. Nadležni županijski centar 112 zaprimio je dojave o strušenim stablima, oštećenjima dalekovoda, dok je poplavljivanje podvožnjaka prijavljeno u Zagrebu u Škorpikovoj ulici.

Oko 17 sati Brodsko-posavsku županiju također je zahvatilo nevrijeme  praćeno kišom i vjetrom. U Davoru vjetar je srušio i oštetio više krovova kuća i gospodarskih objekata te srušio nekoliko stabala. U Slavonskom Brodu županijskom centru 112 prijavljeno je više padova granja i stabala na kolnike. Na širem području županije (Davor, Okučani, Stara Gradiška, Brebrina i Slavonski Brod) zabilježeni su prekidi opskrbom električnom energijom zbog vjetra koji je rušio električne stupove s vodovima", navodi se iz MUP-a. 

Višemilijunske štete na usjevima 

Dojave građana o posljedicama nevremena i dalje pristižu iz svih dijelova zemlje. 

Inače, samo nekoliko dana prije, virovitičko-podravski župan Igor Andrović proglasio je elementarne nepogode za općine Pitomača i Čačinci. Elementarna nepogoda za općinu Pitomača proglašena je zbog tuče koja je zahvatila Sedlaricu, Otrovanec, Veliku i Malu Črešnjevicu na području općine Pitomača od 22. lipnja. Istodobno, elementarna nepogoda za općinu Čačinci proglašena je zbog prekomjerne količine oborina od 22. i 23. lipnja.

Štete se zbrajaju, a samo od tuče koja je poharala to područje još 11. lipnja, a nakon proglašene elementarne nepogode za Crnac, Čađavicu, Gradinu, Lukač, Mikleuš, Novu Bukovicu, Pitomaču, Sopje, Suhopolje, Špišić Bukovicu, Voćin i Zdence, procijenjeno je 163.223.000 kuna štete na svim poljoprivrednim kulturama

Podsjećamo, olujno nevrijeme s tučom koje je pogodilo područje Općine Brod Moravice u Primorsko-goranskoj županiji  početkom lipnja ostavile je iza sebe štetu od oko milijun kuna. Šteta je to koja čini oko 36% izvornih prihoda te općine za proteklu godinu te je župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, na prijedlog općinskog naćelnika, donio odluku o proglašenju elementarne nepogode. 


Tagovi

Olujno nevrijeme Tuča Šteta Ozlijeđeni Policija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić