Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme
  • 09.06.2023. 11:30

Olujno nevrijeme poharalo Slavoniju - nazimica pobacila, stradali tek izleženi guščići, pilići...

Obilna kiša nanijela je nove velike štete poljoprivrednicima. Pitanje je samo jedno - ima li kraja?

Foto: Agica Ferić
  • 1.394
  • 143
  • 1

Olujno nevrijeme s obilnim kišama ne jenjava. Na udaru se jučer, 8. lipnja, našlo čak pet županija, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite, a najteže je bilo u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj. 

"Stradale su mi guske, kokoši, mlada kezmica pobacila, oko 20 malih guščića tek izleženi, pilića 20 komada domaćih, bašča, kukuruz...", još u šoku nabraja Agica Ferić štete koje je jučerašnje nevrijeme u Starom Petrovu Selu napravilo u dvorištu njezina OPG-a. 

Upravo u toj i općini Rešetari zbog obilne kiše oko 18:00 sati došlo je do plavljenja kuća, dvorišta, kanala i prometnica i šteta koje će poljoprivrednici još dugo zbrajati. 

"Ali, moram biti i zahvalna da je bilo "samo" tako. Drugi su i gore prošli", kaže nam poljoprivrednica koja je na svom facebooku objavila i video koji svjedoči kolika količina oborina se obrušila na ovo selo. 

Teško je i u susjednoj županiji gdje je prema podacima meteo postaje DHMZ-a Požega, palo 63 l/m2 kiše. Najintenzivnije oborine pale su na području sjevernog i sjeverozapadnog dijela grada, gdje slivnici i odvodnja nisu mogli primiti svu količinu vode te je došlo do plavljenja više desetaka obiteljskih kuća, podruma, gospodarskih zgrada, vrtova, ulica i odvodnih kanala. 

Ogromne štete broji i jedan od najpoznatijih povrćara požeškog kraja. Kako piše pozega.eu, nositelj gospodarstva Luka Japarić, predsjednik Udruge uzgajivača povrća ovoga grada, nadljudskim je naporima uz pomoć prijatelja pokušavao spasiti što se da - od povrća do strojeva.

"Strojeve smo uspjeli spasiti, a povrće koje je došlo za brati ćemo vidjeti što će ostati", rekao im je. 

Nevrijeme s obilnom kišom pogodilo je jučer i Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku županiju te Grad Zagreb. 


Tagovi

Nevrijeme Obilna kiša Stradale životinje Tuga Agica Ferić Luka Japarić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).