Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak vode
  • 25.06.2022. 15:00

Ograničavaju upotrebu vode zbog suše - kazne idu i do 500 eura

Ograničava se upotreba preko dana i daju preporuke za korištenje. Poseban osvrt dan je zalijevanju vrtova, cvijeća i drugdje

Foto: Bigstockphoto/seamind
  • 6.153
  • 443
  • 0

U talijanskoj pokrajini Emilia-Romagna velika je kriza zbog ekstremne suše. Proglašena je godišnja uredba u Bologni i okolici kojom se ograničava upotreba vode za piće.

Uredba o uštedi će biti na snazi do 30. rujna, a zabranjuje se korištenje van kućanstava od 8 do 21 h. Poseban osvrt dan je zalijevanju vrtova, cvijeća, pranju vozila, a sve kako bi se spriječio gubitak dragocjene tekućine. Za javne površine restrikcija je od 10 do 18 h.

Vremenska prognoza pokazuje rast temperature iznad 43ºC u dijelovima Italije koja već trpi posljedice suše. Vodene akumulacije se smanjuju, a ugrožena je poljoprivredna proizvodnja. Udruženje poljoprivrednika Coldiretti navodi da je ugroženo 40 posto poljoprivrednog zemljišta. Padalina je bilo malo još od studenog 2021. godine. Nivo u rijeci Po je izuzetno nizak, najniži u posljednjih 70 godina.

Procjene govore da nedostaje tri milijarde kubnih metara vode. Zbog porasta potrošnje nivo jezera Maggiore je opao za 1 m i to za samo tri dana. 

Velika kampanja

Održiva upotreba vodenih resursa je u fokusu aktivnosti općine Bologna gdje istražuju lokalne efekte klimatskih promjena, a koje smanjuju dostupnost vode za piće u ljetnom periodu.

Poljoprivreda je velik potrošač (Foto: Depositphotos/belchonock)

Ondje traje velika kampanja upoznavanja stanovništva s načinima gubitka vode. Navode da se otvorenom slavinom potroši 13 litara u minuti, a da se 40 posto vode za piće koristi za ispiranje toaleta.

Samo za tuširanje u trajanju od 5 minuta potroši se 60 l, a za punjenje kade duplo više. Pranje rublja na nižim temperaturama potroši manje vode nego na 90ºC, a rad mašine kada je puna uštedi od 8.000 do 11.000 l godišnje.

Preporučene mjere

U cilju racionalizacije korištenja vode stanovništvu je preporučeno da provjeri ispravnost funkcioniranja svojih vodovodnih sustava kako bi se uočila bilo kakva skrivena curenja. Predlaže se upotreba mlaznica za slavine i drugih štednih uređaja, kao i savjesno korištenje perilica za rublje i posuđe. Za održavanje osobne higijene preporučeno je tuširanje kako bi se smanjila potrošnja.

Poljoprivrednicima se preporučuje upotreba sustava za navodnjavanje kap po kap. 

Za nepoštivanje Uredbe propisane su kazne od 25 do 500 eura.


Tagovi

Restrikcije vode Voda Suša Gubitak vode Bologna Kako uštediti vodu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]