Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sivo tržište ambalaže
  • 11.08.2014. 15:25

Odakle dolazi vaša ambalaža?

Preprodaja otpadne ambalaže predstavlja opasnost od velikih kazni - i za prodavače i za poljoprivrednike, za potrošače opasnost za zdravlje, a proizvođačima ispravne ambalaže nanosi direktne štete!

  • 793
  • 99
  • 0

Nelojalne konkurencije ima svuda. Proizvođači plastične ambalaže koji na tržištu nude svoje proizvode brojnim poljoprivrednim proizvođačima u Hrvatskoj, koji bez nje jednostavno ne mogu, susreću se s brojnim problemima. Naime, konkurencija su im preprodavači iskorištene ambalaže, čime im nanose direktne štete na ilegalan način. Na sivom se tržištu prodaje otpadna ambalaža (plastična, drvena i kartonska), a kupci (proizvođači voća i povrća) u nju stavljaju hranu koju proizvode, što direktno predstavlja i opasnost za zdravlje ljudi, a za preprodavače predstavlja mogućnost ogromnih kazni, kao i za proizvođače koji ne znaju da je ambalaža koju su kupili - ilegalna.

Jedna od uredbi Europskog parlamenta koja propisuje pravila o materijalima i predmetima namijenjenim neposrednom dodiru s hranom, tiče se itekako i poljoprivrednih proizvođača. Hrvatska se ulaskom u EU obvezala slijediti mnoga europska pravila, pa tako i ovo. Uredba o materijalima i predmetima namijenjenima neposrednom dodiru s hranom Europskog parlamenta i Vijeća na snazi je od 27. listopada 2004., a u Hrvatskoj je u primjeni od dana ulaska u EU, 01. srpnja 2013. No je li to zaista tako?

U navedenoj uredbi, sanitarni inspektori se zadužuju u nadležnost kontrole, a ako se prekrše bilo koji dijelovi odredbe koji govore o materijalima i predmetima koji se stavljaju na tržište, a dolaze u neposredan dodir sa hranom, propisane su i kazne za prekršitelje, i to u iznosu od 50.000,00 do 100.000,00 kuna.

Je li baš sva ambalaža na tržištu ispravna?

U Hrvatskoj postoji Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir sa hranom (koji možete naći u prilogu ispod teksta), gdje se definira od kakvog se materijala smije proizvoditi ambalaža koja dolazi u neposredan dodir sa hranom te načinu i uvjetima njenog korištenja.

Drvena ambalaža primjerice, mora biti izrađena od potpuno zdravog drveta, mora se prije i poslije uporabe očistiti, oprati i dezinficirati, a bačve i kace moraju biti sa svih strana glatke, bez pukotina i neravnina koje bi sprečavale uobičajeni način čišćenja i održavanja takve ambalaže u higijenski ispravnom stanju.

Plastična ambalaža mora imati oznaku proizvođača i mjesta, oznaku za hranu te mora sadržavati popratne dokumente - izjavu o sukladnosti proizvođača te obavijest o proizvodu uz analizu sastava, dok kartonska ambalaža mora sadržavati svoj sadržaj.

Sivo tržište ambalaže - nelojalna konkurencija

Također, postoji i Zakon o sanitarnoj inspekciji gdje se govori o području inspekcijskog nadzora nad uvjetima objekata, prostorija, postrojenja, uređaja, namještaja, pribora, opreme i prijevoznih sredstava koji se koriste u proizvodnji i stavljanju hrane na tržište, a govori i o pravima, obvezama i ovlastima sanitarne inspekcije u obavljanju inspekcijskih nadzora nad radnim, poslovnim i pomoćnim prostorijama te prijevoznim sredstvima.

Shodno značajnim kaznama i neupućenosti proizvođača u navedeno, bilo bi pogubno da plaćaju visoke kazne bez pravovremenog upoznavanja. Stoga - ukoliko ste poljoprivredni proizvođač, vodite računa o tome odakle dolazi vaša ambalaža, inače bi neinformiranost ovoga puta mogli skupo platiti!


Dokumenti


Tagovi

Ambalaža Crno tržište Preprodaja ambalaže Otpadna ambalaža Karton Plastika Zakon o sanitarnoj inspekciji Neupućenost Kazne Neposredan dodir s hranom Zdravlje Opasnost Ispravnost materijala


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!