Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Privatno skladištenje
 • 06.05.2020. 16:30

Od sutra počinje provedba mjera za privatno skladištenje!

Europska komisija objavila je provedbu privremenih mjera privatnog skladištenja obranog mlijeka u prahu, maslaca, određenih sireva, svježeg ili rashlađenog mesa goveda i ovčjeg i kozjeg mesa s ciljem neposrednog učinka na tržište i stabilizacije cijena.

Foto: JumpStory
 • 395
 • 23
 • 0

Kako smo i objavili prije nekoliko dana, uslijed trenutačne pandemije bolesti COVID-19 i velikih ograničenja kretanja u državama članicama te zbog različitih restriktivnih mjera poput zatvaranja trgovina, otvorenih tržnica, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata, Europska komisija objavila je provedbu privremenih mjera privatnog skladištenja obranog mlijeka u prahu, maslaca, određenih sireva, svježeg ili rashlađenog mesa goveda i ovčjeg i kozjeg mesa s ciljem neposrednog učinka na tržište i stabilizacije cijena.

Početak provedbe mjera potpore započinje 7. svibnja 2020. godine, a sve potrebne upute i obrasci za korisnike biti će pravovremeno objavljeni na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja.

EK objavila paket mjera za daljnju podršku poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Na njihovoj stranici objavljeni su detaljne informacije o navedenim mjerama, a donosimo vam samo neke od njih.

Privatno skladištenje određenih sireva

Kako bi bio prihvatljiv za potporu u okviru programa potpore za privatno skladištenje, sir mora biti dobre i prikladne tržišne kvalitete te podrijetlom iz Unije. Na dan početka ugovornog skladištenja sir mora biti star najmanje onoliko koliko iznosi razdoblje dozrijevanja utvrđeno u specifikaciji proizvoda za sireve sa zaštićenom oznakom izvornosti ili zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla u skladu s Uredbom (EU) br. 1151/2012 ili uobičajeno razdoblje dozrijevanja koje su države članice utvrdile za druge sireve. 

 • Krajnji rok za podnošenje zahtjeva jest 30. lipnja 2020., a zahtjevi se odnose na već uskladištene proizvode.
 • Minimalna količina po zahtjevu iznosi 0,5 tona.
 • Utvrđuju se sljedeći iznosi potpore: 15,57 EUR po uskladištenoj toni za fiksne troškove skladištenja i 0,40 EUR po toni po danu ugovornog skladištenja.
 • Ugovorno skladištenje završava dan prije dana otpreme iz skladišta, a potpora se može dodijeliti samo ako ugovorno razdoblje skladištenja traje od 60 do 180 dana.

Privatno skladištenje obranog mlijeka u prahu

Da bi bilo prihvatljivo za potporu, obrano mlijeko u prahu mora biti dobre i prikladne tržišne kvalitete te podrijetlom iz Unije. Proizvodi moraju ispunjavati zahtjeve iz odjeljka VI. Priloga VI. Delegiranoj uredbi (EU) 2016/1238.

 • Krajnji rok za podnošenje zahtjeva jest 30. lipnja 2020., a zahtjevi se odnose na već uskladištene proizvode.
 • Minimalna količina po zahtjevu iznosi 10 tona.
 • Utvrđuju se sljedeći iznosi potpore: 5,11 EUR po uskladištenoj toni za fiksne troškove skladištenja i 0,13 EUR po toni po danu ugovornog skladištenja.

Privatno skladištenje maslaca

Da bi bio prihvatljiv za potporu, maslac mora biti dobre i prikladne tržišne kvalitete te podrijetlom iz Unije. Proizvodi moraju ispunjavati zahtjeve iz odjeljka IV. Priloga VI. Delegiranoj uredbi (EU) 2016/1238.

 • Zahtjevi za potporu mogu se podnositi od 7. svibnja 2020. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva jest 30. lipnja 2020., zahtjevi se odnose na već uskladištene proizvode.
 • Minimalna količina po zahtjevu iznosi 10 tona.
 • Utvrđuju se sljedeći iznosi potpore: 9,83 EUR po uskladištenoj toni za fiksne troškove skladištenja i 0,43 EUR po toni po danu ugovornog skladištenja.

Privatno skladištenje svježeg ili rashlađenog mesa goveda starih osam i više mjeseci

Da bi bilo prihvatljivo za potporu, meso mora biti dobre i prikladne tržišne kvalitete te podrijetlom iz Unije. Proizvodi moraju ispunjavati zahtjeve iz odjeljka III. Priloga VI. Delegiranoj uredbi (EU) 2016/1238, a potpora se dodjeljuje samo za još neuskladištene količine svježeg ili rashlađenog mesa goveda starih osam i više mjeseci.

 • Minimalna prihvatljiva količina po zahtjevu je 10 tona.
 • Potpora se može dodijeliti samo za razdoblje skladištenja od 90, 120 ili 150 dana.

Privatno skladištenje ovčjeg i kozjeg mesa

Da bi bilo prihvatljivo za potporu, meso mora biti dobre i prikladne tržišne kvalitete te podrijetlom iz Unije. Proizvodi moraju ispunjavati zahtjeve iz odjeljka III. Priloga VI. Delegiranoj uredbi (EU) 2016/1238, a potpora se dodjeljuje samo za još neuskladištene količine svježeg ili rashlađenog mesa.

 • Minimalna prihvatljiva količina po zahtjevu je 5 tona.
 • Potpora se može dodijeliti samo za razdoblje skladištenja od 90, 120 ili 150 dana.
 • Pri podnošenju zahtjeva za potporu za proizvode prihvatljive za potporu zahtijeva se sredstvo osiguranja u skladu s člankom 4. točkom (b) Delegirane uredbe (EU) 2016/1238 u iznosu od 100 EUR po toni.

Ponovimo, javne intervencije su mjera uređenja unutarnjeg tržišta Europske Unije koja se provodi na način da nadležna državna tijela država članica otkupljuju proizvode i skladište ih do prodaje, dok je privatno skladištenje mjera uređenja unutarnjeg tržišta kojom EU želi izbjeći ili ublažiti poremećaje na tržištu sufinanciranjem troškova skladištenja određenog proizvoda.


Izvori

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju


Tagovi

Privatno skladištenje Pomoć poljoprivrednicima Obrano mlijeko Sir Meso goveda Ovčje meso COVID-19


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.