Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odlaganje božićnih drvaca
  • 05.01.2018. 18:00

Od prikupljenih božićnih drvaca proizveli 1.700 MWh energije

Proizvedena energija bila je dovoljna za mjesečnu opskrbu 975 kućanstava električnom energijom i 2.280 kućanstava centralnim grijanjem.

  • 678
  • 32
  • 0

Iako i većina hrvatskih gradova ima posebno predviđena mjesta za odlaganje božićnih drvaca, primjer iz Beča mogao bi nas dodatno ekološki osvijestiti. Naime, ove je godine u Beču 530 takvih javnih lokacija za prikupljanje božićnih drvaca gdje ih stanovnici mogu odložiti sve do 14. siječnja.

Sva se prikupljena božićna drvca u Beču iskorištavaju za proizvodnju električne energije te za centralno grijanje. Prošle je godine prikupljeno ukupno 700 tona odnosno 160.000 božićnih drvaca, od čega je proizvedeno 1.700 MWh energije. To je bilo dovoljno za mjesečnu opskrbu 975 kućanstava električnom energijom i 2.280 kućanstava centralnim grijanjem.

Organizirano prikupljanje božićnih drvaca u Beču započelo je 1990. godine, kada je građanima na raspolaganju stajalo 220 lokacija za prikupljanje.

"Božićni i novogodišnji blagdani podrazumijevaju i dodatni otpad nakon otvaranja darova. Kako bi se takva situacija izbjegla bečke su gradske vlasti još prije jedanaest godina na tržište plasirale ekološke božićne vrećice i stvorile jednu lijepu, praktičnu te prije svega višenamjensku alternativu plastičnoj i papirnatoj ukrasnoj ambalaži.

No, bečka božićna vrećica ne koristi samo okolišu. Vrećice su naime načinjene u radionicama bečkih udruga osoba s invaliditetom, a prihod od njihove prodaje namijenjen je različitim humanitarnim institucijama", navode iz Inozemnog ureda Grada Beča.

Dekorativne crvene vrećice od tkanine dostupne su u tri različite veličine, pri čemu cijena manje vrećice iznosi 2,99 eura, velike 3,99 eura, dok XL-vrećica košta 6 eura. Komplet sa sve tri veličine može se pak nabaviti po cijeni od 11 eura. Bečka je ekološka božićna vrećica dostupna u svim filijalama trgovačkog lanca Billa, koji je od samog početka partner ovog projekta, te na bečkim adventskim sajmovima i u reciklažnim dvorišta, zaključuje se u priopćenju.

Izvor i foto: Inozemni ured Grada Beča


Tagovi

Beč Božićna drvca Recikliranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]