• Lažni dizel
  • 08.10.2016. 20:30

Od plavog dizela ilegalno proizvodili eurodizel

Gorivo namijenjeno poljoprivredi ilegalno pretvarali u eurodizel!

Foto: bigstockphoto.com, veaver
  • 9.034
  • 436
  • 0

Ilegalna tvornica za proizvodnju krivotvorenog eurodizela otkrivena je na širem području Đakova, i to kako se čini u Tomašancima. Policija je uhitila četvero ljudi, a protiv još 10 osoba i četiri tvrtke podnesene su kaznene prijave, javlja Glas Slavonije.

Proizvedeno je gotovo milijun i 500 tisuća litara eurodizela, a u Carinskoj upravi kažu da je riječ o jednoj od najsofisticiranijih tvornica koja je ikada otkrivena. Proizvedeni plavi dizel namijenjen za upotrebu poljoprivrednicima prijavljeni su kao eurodizel stavljali u promet veleprodajom, ali i maloprodajom putem benzinskih postaja u njihovom vlasništvu.

Organizirano "pranje" dizela

Nakon što su osobe privedene Carina je zapečatila pet benzinskih postaja gdje se lažni eurodizel prodavao i to u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

U ilegalnim aktivnostima sudjelovalo je najmanje 10 trgovačkih društava te su lažnom dokumentacijom prikazivali fiktivnu prodaju plavog dizela i kupovinu eurodizela kako bi prikrili proizvodnju patvorenog eurodizela, kazao je Darijo Premec, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske.

Izbjegli višemilijunske trošarine

Tako je prema procjenama izbjegnuto plaćanje trošarina za promet naftnim derivatima u višemilijunskim iznosima, a fiktivnom kupovinom eurodizela izbjegnuto je i plaćanje poreza na dodanu vrijednost. Između ostalog, njihove aktivnosti su uzrokovale i veliko onečišćenje u okolici tvornice. S ozbirom da u blizini mjesta gdje su kiselina i otpad bačeni prolazi kanal, za vjerovati je da je podzemnim vodama onečišćeno veliko područje.

Foto: bigstockphoto.com, veaver


Tagovi

Ilegalna tvornica Plavi dizel Benzinska postaja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tiho, o tiho govori mi jesen