Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trošarine
  • 01.10.2021. 15:00

Od iduće godine bez trošarina na pečenje rakije za osobne potrebe?

Usvoji li Sabor predložene izmjene, građani koji imaju vlastiti kotao i uzgajaju voće, pa primjerice proizvedu 50 litara rakije, više neće imati obvezu plaćanja trošarine. Novine očekuju i male proizvođače piva i vina.

Foto: Borna Filic/PIXSELL
  • 7.517
  • 771
  • 1

Evo po jedne dobre i loše vijesti. Dobra: građani koji proizvode jaka alkoholna pića, uglavnom rakiju za svoje potrebe, više neće morati plaćati trošarine državi.

Loša: Ministarstvo financija je na portalu Vlade RH e-Savjetovanja tek otvorilo javnu raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna zakona o trošarinama, nakon toga predložene izmjene treba "amenovati" Sabor što znači da na oslobađanje od plaćanja spomenutih trošarina treba pričekati. Ministarstvo predlaže primjenu od 1. siječnja 2022. godine.

Trošarina zasad po volumenu kotla

Do tada sve po starom. Podsjetimo, proizvodnja i oporezivanje alkohola i alkoholnih pića, a time i pečenje rakije regulirano je još uvijek važećim Zakonom o trošarinama i Pravilnikom o trošarinama. Mali proizvođač jakih alkoholnih pića smatra se onaj koji ih proizvodi za vlastite potrebe. Dozvoljena količina proizvedenog alkohola u ovom slučaju iznosi 20 litara čistog alkohola, što znači 50 litara rakije sa 40 posto alkohola.

Plaćanje trošarine regulirano je po volumenu kotla, za kotao do 100 litara trošarina je 100 kn, za kotlove većeg volumena 200 kn. Trošarinski obveznici nisu samo vlasnici kotla nego sve osobe koje peku rakiju, na vlastitom ili posuđenom kotlu. Svi oni se moraju registrirati.

Za količine rakije proizvedene preko dozvoljene količine za vlastite potrebe, a to je preko 20 litara čistog alkohola plaća se trošarina od 53 kn/litri proizvedenog čistog alkohola što znači za litru rakije od 40 posto alkohola 21,20 kn/litri.

Po novome svi će se morati registrirati 

Kad Sabor usvoji predložene izmjene, građani koji imaju vlastiti kotao i uzgajaju voće, pa primjerice proizvedu 50 litara rakije, više neće imati obvezu plaćanja trošarine i godišnje prijave svoje proizvodnje, kako bi se nadziralo jesu li premašili limit. Oni koji dosad nisu registrirani kao proizvođači i oni koji nisu registrirali svoj uređaj za destilaciju ipak će to morati učiniti.

Ministarstvo objašnjava da se na taj poziv odlučilo jer mu to omogućuje europska direktiva, ali i zbog duge tradicije u proizvodnji ovih pića za vlastite potrebe. Tako se predlaže oslobađanje od plaćanja trošarine "malom proizvođaču jakog alkoholnog pića", odnosno fizičkoj osobi koja ga proizvodi iz voća koje ta osoba uzgaja i dobiva sa zemljišta koje je u njezinom vlasništvu ili zakupu, s pomoću jednostavnog malog uređaja za destilaciju - kotla.

U obrazloženju se navodi i to da su trenutačno u Hrvatskoj 38.374 registrirana obveznika fizičke osobe, ali napominju i da će svi novi ubuduće i dalje imati obvezu registracije proizvodnje i kotla, kako bi se moglo nadzirati proizvode li doista samo za svoje potrebe ili za prodaju.

Tri nova instituta

U prijedlogu izmjena zakona navedeni su i novi instituti "samostalni mali proizvođač ostalih pića koja se dobivaju vrenjem", "samostalni mali proizvođač međuproizvoda" i "samostalni mali proizvođač vina", uz mogućnost primjene snižene visine trošarine.

U svrhu izjednačavanja uvjeta poslovanja kao za "male nezavisne pivovare" i "male destilerije" i primjene snižene visine trošarine od 50 posto ispod standardne nacionalne stope trošarine, a temeljeno na mogućnosti dane EU Direktivom, predlaže se uvođenje instituta "samostalnog malog proizvođača međuproizvoda" s prosječnom proizvodnjom ne više od 250 hektolitara godišnje. U Republici Hrvatskoj registrirana su 33 proizvođača međuproizvoda.

Bez trošarina i za male proizvođače vina 

Uvođenje pak instituta iz Direktive "samostalnog malog proizvođača vina" s prosječnom proizvodnjom ne više od 1000 hektolitara godišnje te "samostalnog malog proizvođača ostalih pića dobivenih vrenjem" s prosječnom proizvodnjom ne više od 15.000 hektolitara godišnje, na koje se ne plaća trošarina u Republici Hrvatskoj (trošarina iznosi 0,00 kuna), domaćim proizvođačima se s ciljem bolje konkurentnosti omogućava lakše ishođenje statusa samostalnog proizvođača ako isporučuju proizvode u druge države članice Europske unije u kojima se plaća trošarina na te proizvode, a koje također priznaju status samostalnih malih proizvođača uz primjenu snižene visine trošarine.

Jedinstvena godišnja potvrda

Također, u svrhu olakšavanja priznavanja statusa malim samostalnim proizvođačima (uključujući male nezavisne pivovare i male destilerije) te primjene snižene stope trošarine u drugim državama članicama, Carinska uprava će, a što je novina koja proizlazi iz EU trošarinskog zakonodavstva, na zahtjev malog samostalnog proizvođača sa sjedištem u Republici Hrvatskoj izdavati jedinstvenu godišnju potvrdu kojom se potvrđuje godišnja proizvodnja i usklađenost s propisanim kriterijima.  

Novina je i da se samostalnim malim proizvođačima omogući samocertificiranje bez da podnose zahtjev nadležnom tijelu za izdavanje jedinstvene godišnje potvrde. Time će se, osim smanjenja administrativnog opterećenja obveznika, rasteretititi i za Carinsku upravu, navedeno je u obrazloženju prijedloga izmjena i dopuna Zakona o trošarinama.


Tagovi

Trošarine Ministarstvo financija Rakije Pivo Vino


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."