• Kodeks otkupa
  • 14.11.2014. 12:45

Od 2015. kreće primjena Kodeksa otkupa žitarica!

Uvjeti, način prijema i otkupa žitarica i uljarica propisani ovim Kodeksom nisu obvezujući i ne propisuju sankcije, već predstavljaju skup načela o profesionalnom ponašanju.

  • 3.574
  • 440
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede obavještava poljoprivredne proizvođače da je objavljen Kodeks otkupa žitarica i uljarica. On naime definira parametre otkupa. Parametri iz Kodeksa će se sukladno dogovoru proizvođača, prerađivača i otkupljivača primjenjivati od žetve/berbe 2015. godine.

Kvaliteta kao uvjet konkurentnosti

Vođeno primjerima drugih članica EU, Ministarstvo je pristupilo izradi Kodeksa koji će po prvi puta naglasiti kvalitetu žitarica i uljarica kao uvjet konkurentnosti na tržištu. Do sada se trženje žitarica vršilo po standardima koji datiraju iz 1954. godine.

Prilikom otkupa pšenice primjenjivat će se razredi kvalitete, pri čemu će postotak proteina biti odlučujući čimbenik. Uvođenje dodatnih parametara predstavlja značajan iskorak u dosadašnjoj proizvodnji i trženju pšenice, ali i ostalih žitarica i uljarica.

Temelj za sklapanje ugovora

Kodeks otkupa možete naći u prilogu ispod teksta.

Kodeks je preporuka proizvođačima za proizvodnju kvalitetne robe koja će biti konkurentna na tržištu Europske unije, a otkupljivačima preporuka vezana uz otkup, te će ujedno predstavljati temelj za sklapanje ugovora između proizvođača i otkupljivača.

U Europskoj uniji standard po kojem se prodaje ili kupuje dogovara se između kupaca i prodavatelja u okviru ugovora koji zajednički sklapaju i zaključuju, a temelji se na važećem Kodeksu pojedine države članice.

Ministarstvo poljoprivrede poziva poljoprivredne proizvođače na udruživanje radi jačanja njihove pregovaračke pozicije i povećanja konkurentnosti zbog smanjivanja troškova poslovanja. Naime praksa Europske unije potvrđuje da se otkup vrši uglavnom preko organiziranih proizvođačkih organizacija (npr. zadruga, udruga).

Prilikom prodaje pšenice primjenjivat će se sljedeći kriteriji kvalitete:

  1. Pšenica mora biti zdrava, svojstvene boje i mirisa bez prisutnosti živih štetnika
  2. Utvrđivanje razreda pšenice prema postotku proteina

Kod određivanja razreda kvalitete za pšenice postotak proteina je odlučujući parametar:

Parametri
I klasa
II klasa
III klasa
proteini u %
>14
12,5-14
10,5-12,4
Hektolitar kg/hl
80
78
74
vlaga u %
13,5
13,5
13,5
Primjese (crna) u %
najviše 2
najviše 2
najviše 2
Ukupna primjesa u %
najviše 5
najviše5
najviše 5

Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Pročitaj više »

Dokumenti


Tagovi

Kodeks otkupa Sklapanje ugovora Kvaliteta žitarica Postotak proteina Zob Ječam Pšenica Uvjet konkurentnosti Žitarice i uljarice Troškovi poslovanja Zadruga Udruga


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.8.20. Lag Zagorje Sutla i Učilište Krapina osposbili su i certificirali prvih 6 ekoloških poljopr... Pročitaj cijelu bilješku »