Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni poduzetnički inkubator
  • 02.09.2016. 16:30

Očekuje se puno od poljoprivrednog inkubatora

U Drenovcima, na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije, s radom je započeo Poljoprivredni poduzetnički inkubator, prvi u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Foto: bigstockphoto.com, Kletr
  • 4.377
  • 568
  • 0

U Drenovcima, na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije, s radom je započeo Poljoprivredni poduzetnički inkubator, prvi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 12,4 milijuna kuna od kojih su 99% sredstva Europskog strukturnog fonda, dok su preostalih 1% osigurali Vukovarsko-srijemska županija i općina Drenovci.

Inkubator je namjenjen poljoprivrednicima poduzetnicima početnicima kojima se na raspolaganju nalazi sva potreba potporna infrastruktura - upravna zgrada sa prostorima za edukaciju i pet ureda za poduzetnike i stručne službe te višenamjenska hala sa izgrađena i opremljena dva edukacijsko proizvodna postrojenja za proizvodnju i preradu voća i povrća te proizvoda iz brašna.

Inkubator kao jedna, ali poprilično važna, stepenica do uspjeha

"Ovo je jedan od najboljih primjera povlačenja sredstava u financijskoj perspektivi 2007.- 2013. godine i drago mi je da je dio tih sredstava završio u Slavoniji", kazao je pomoćnik ministra regionalnog ravoja i fodova EU Damir Hoška koji je i otvorio drenovački poljoprivredni inkubator. Hoška se međutim požalio na slabo povlačenje sredstava iz EU fondova.

"Od nekih 100 milijardi kuna, mi smo iskoristili tek oko 20 milijardi kuna. Ove smo godine povukli šest milijardi kuna što je više nego prethodnih godina. Raspisano je natječaja za 15, a u tijeku je ugovaranje oko četiri milijarde kuna. Dakle, aktivno je oko 20 milijadi kuna, ali šta je s onih preostalih oko 80 milijardi kuna", zapitao je Huška poručivši kako, ukoliko želimo povući sva raspoloživa sredstva, Hrvatska mora ubaciti u petu brzinu.

Hrvatska mora ubaciti u petu brzinu

Direktorica Lokalne agencije za razvoj "Vjeverica" iz Drenovaca Ana Cvitković Komesarović pojasnila je kako će poljoprivrednici poduzetnici uz pokriće minimalnih režijskih troškova, na raspolaganju imati postrojenja u kojima će moći prerađivati vlastite poljoprivredne proizvode te ih uz pomoć stručnih službi plasirati na tržište rekavši kako je za pokretanje proizvodnje u inkubatoru ozbiljan interes za sada iskazalo desetak poljoprivrednih proizvođača. A među njima nalazi se i drenovački pčelar Dragan Mandić.

"Za svaku pohvalu je ovo što je napravljeno i milsim da će mnogim početnicima biti od velike pomoći. Osobno očekujem jako puno od ovog projekta u koji se mislim i sam uključiti proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja. Matičnjak sam već posadio i sada čekam berbu i preradu, a tržište već imam osigurano u Americi", kaže taj Drenovčanin.

5 zaposlenih u ruralnoj sredini je kao 5.000 zaposlenih u Zagrebu

Zadovoljstvo je iskazao i načelnik općine Drenovci Jakša Šestić koji je izrazio nadu kako će stavljanje u funkciju inkubatora zaustaviti odlazak mladih ljudi iz drenovačke općine te im pružiti prespektivu ostanka na kućnom pragu. Prema njegovim riječima, na drenovačkom području više je stotina OPG-ova i mnogi od njih zainteresirani su za prednosti koje nudi inkubator.

"Inkubator je za svaku pohvalu i izuzetno nas raduju ovakvi projekti jer 5 novozaposlenih na ovom području je kao 5.000 novozaposlenih u Zagrebu. I u tome je vrijednost ovakvih investicija poglavito kada se grade u ruralnoj sredini", mišljenja je vukovarsko-srijemki župan Božo Galić koji u ovoj investiciji vidi velike mogućnosti za spas slavonskog sela.

Nositelj projekta izgradnje Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora u Drenovcima je općina Drenovci, a partneri Vukovarsko-srijemska županija, agencija "Vjeverica" te Poduzetnički inkubator BIOS iz Osijeka.

Foto: bigstockphoto.com, Kletr


Fotoprilog


Tagovi

Inkubator Poduzetnički Poljoprivredni Drenovci Vjeverica Razvoj Mali OPG Voće Vukovarsko-srijemska županija Povrće Prerada Brašno Investicija Fond Jakša Šestić Božio Galić Ana Cvitković Komesarović Damir Huška Ministarstvo


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo