• Nacionalni stožer
  • 22.03.2020. 13:40

Obustavljen javni prijevoz, skraćeno radno vrijeme trgovina

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o ograničavanju radnog vremena trgovina.

Foto: JumpStory
  • 237
  • 19
  • 0

Od danas vrijede i nova pravila vezano uz radno vrijeme trgovina. Kako je naglašeno iz Nacionalnog stožera civilne zaštite donesena je odluka o ograničavanju radnog vremena trgovina koje od nedjelje, 22 ožujka, rade skraćeno od 8 do 17 sati.

"Trgovine rade do 17 sati, kako bi se zaštitilo djelatnike trgovina", navode iz Stožera.

Do 17 će raditi i poštanski uredi.

Podsjećamo, odlukom Nacionalnog stožera od 22. ožujka u ponoć se obustavlja i cijeli javni prijevoz. Barem 30 dana neće više voziti busevi, tramvaji, vlakovi i ostali javni prijevoz osim taksija koji će moći voziti, ali uz mjere zaštite. Naime, propisuje se obveza održavanja udaljenosti u društvenim kontaktima i održavanje higijene.

Taxi prijevoznici trebaju često dezinficirati ruke sredstvima sa 70 posto alkohola, a klijenti koje prevoze moraju sjediti na stražnjem sjedištu dijagonalno od vozača dok između klijenata treba biti stanka od najmanje 15 minuta.

Nove mjere i za održavanje pogreba i posljednjih ispraćaja

Nova pravila vrijede i za održavanje pogreba i posljednjih ispraćaja. 

Za vrijeme trajanja mjere iz ove Odluke:

  • pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice, poštujući upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne
  • obustavlja se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća
  • ni jedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije

Tagovi

Koronavirus Nacionalni stožer Trgovina Javni prijevoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).