Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OIE
  • 24.02.2024. 15:00

Obnovljivi izvori energije upozoravaju: Svi projekti su blokirani

Trenutačno je zbog nepoznate cijene priključenja razvoj novih proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u potpunosti blokiran i svi projekti praktički stoje, upozoravaju iz OIE Hrvatska.

Foto: Depositphotos/elenathewise
  • 420
  • 28
  • 0

"Istječu rokovi za izgradnju OIE postrojenja jer se ne mogu na vrijeme dostaviti sve potrebne dozvole. Zaustavljen je kompletan sustav ishođenja lokacijske, građevinske i uporabne dozvole za postojeće projekte čime postaje izgledno da unutar zakonom zadanih rokova neće biti moguće izgraditi elektranu", upozorava Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske. 

Poznato je, navodi se u priopćenju, kako priključak na elektroenergetsku mrežu predstavlja jedno od uskih grla razvoja ovih projekata, a da je ključni faktor za pokretanje novog ciklusa investicija donošenje odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje u nadležnosti Hrvatske energetske regulatorne agencije HERA-e, koja se određuje prema metodologiji za utvrđivanje naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu.

Najavljivano je, napominju iz Udruženja, kako će se odluka donijeti do kraja prošle godine no to se nije dogodilo, a posljedice su višestruke.

"Trenutačno je zbog nepoznate cijene priključenja razvoj novih proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u potpunosti blokiran i svi projekti praktički stoje. Zbog navedenog kašnjenja investitori ne mogu pokrenuti postupak izrade elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja EOTRP-a te ishoditi ugovor o priključenju, odnosno elektroenergetsku suglasnost što su sve preduvjeti za ishođenje drugih potrebnih dozvola, kao šo su lokacijska i građevinska za razvoj projekata obnovljviih izvora energije", stoji u njihovom priopćenju.

Udruženje OIE Hrvatske naročito problematičnom smatra što su investitori obvezni ishoditi sve dozvole te izgraditi postrojenje unutar sedam godina, sukladno Zakonu o tržištu električne energije, odnosno pet godina za projekte koji su ishodili energetsko odobrenje, koliko važi energetsko odobrenje, s time da se taj rok ne može produžiti.

Zaključuju da zbog nedonošenja odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje na mrežu investitori ne mogu nastaviti daljnji razvoj projekata, a da im istovremeno teče rok za izgradnju postrojenja čime postaje izgledno da unutar tog roka neće biti u mogućnosti izgraditi proizvodno postrojenje i ishoditi uporabnu dozvolu. Iz Udruženja naglašavaju da investitori neće biti u mogućnosti dostaviti pravomoćnu lokacijsku dozvolu u roku od tri godine od dana izvršnosti energetskog odobrenja jer je kompletan postupak blokiran.

"S obzirom da Hrvatska sukladno ciljevima Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine, s pogledom na 2050., mora uspješno izgraditi što veći broj OIE postrojenja radi povećanja udjela u neposrednoj potrošnji energije od 42,5 posto, potrebna su ulaganja u elektroenergetsku mrežu", podsjećaju.

Da bi ona mogla osigurati priključenje novih OIE elektrana hitno je, poručuju, potrebno izgraditi ključnu infrastrukturu (novi 400 kV dalekovod od TS Konjsko (Split) do TS Melina (Rijeka). "Riječ je o ključnoj infrastrukturi od sustavnog značaja i koja se ne može financirati iz naknade za priključenje jer je bitna za cjelokupni prijenosni sustav i koja bi se trebala financirati iz EU fondova, mrežarine i/ili proračuna RH", ističu. 


Tagovi

OIE Obnovljivi izvori energije Projekti Blokada projekata Elektroenergetska mreža


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

OIE Hrvatske

Radnička cesta 80, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 5625 746, e-mail: info@oie.hr web: https://oie.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.