Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 07.04.2023. 15:15

Objavljena 244 javna natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, u pripremi još 84

U slučaju da jedinice lokalne samouprave ne objave javne natječaja Ministarstvo poljoprivrede preuzima raspolaganje državnim zemljištem. Do sada je 14 takvih slučajeva.

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.390
  • 200
  • 1

Do sada je objavljeno 244 javna natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 58 tisuća ha, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, a u pripremi je 84 novih.

"U slučaju da jedinice lokalne samouprave to ne učine sukladno rokovima propisanima Zakonom, Ministarstvo preuzima raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, a već do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 14 JLS-ova", priopćili su ne navodeći o kojima je točno riječ.

U odnosu na zadnje izvješće prošlog mjeseca objavljeno je 15 natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, 20 novih Odluka o raspisivanju javnog natječaja je dostavljeno na odobrenje na čemu se temelji podatak da su u pripremi 84 nova natječaja te je preuzeto raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području jedne jedinice lokalne samouprave (JLS).

"U cilju ubrzanja tog postupaka aktivno se surađuje sa jedinicama lokalnih samouprava – održane su radionice, uspostavljen je način elektroničkog odgovaranja na upite JLS-ova, pomaže se u komunikaciji s drugim institucijama, aktivnosti uspostavljanja informacijskog sustava za provedbu natječaja koji će značajno ubrzati postupanja su u posljednjoj fazi te u konačnici dovesti do bržeg sklapanja ugovora i uvođenja u posjed novih zakupnika", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Kažu da će na mjesečnoj razini na službenoj stranici izvještavati o napretku u raspolaganju zemljištem u vlasništvu države te činiti dostupnijima odgovore na otvorena pitanja i dodatna pojašnjenja cjelokupnoj javnosti.

Naglašavaju da se izmjenama i dopunama Zakona po prvi put propisuje žurno raspisivanje javnih natječaja za davanje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u zakup, kao i sustav bodovanja sukladno strateškim prioritetima, pri čemu najveći broj bodova ostvaruju oni koji ostvaruju višu dodanu vrijednost  (proizvodnja, prerada…) poput sektora mliječnog govedarstva, dosadašnji posjednici, domicilni te mladi nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

"Propisuje se i pravo prvokupa od strane RH po isteku moratorija, obveza i rok dostave odnosno izrade i kontrole Gospodarskog programa, dodatne kontrole raspolaganja te prekršajne odredbe za neovlašteno korištenje i nedostavljanje izvješća o istom, a uvest će se i elektronička provedba javnog natječaja za zakup", istaknuli su.

Pojašnjenje kriterija bodovanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta pogledajte ovdje, a kriterija dosadašnji posjednik ovdje


Tagovi

Natječaj Zakup Državno zemljište Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Gospodarskom centru u Osijeku. Bilo je riječi o rezultatima poljoprivrede, uručeni su ugovori poljoprivrednicima, HAPIH je obilježio petu godišnjicu, a bilo je prilike i kušati domaće delicije