Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetodavna služba
  • 17.07.2016. 18:00

Obavezno uklanjanje ambrozije!

Korisnici potpora i Mjera ruralnog razvoja dužni su poštivati zahtjeve Višestruke sukladnosti (SMR) i Dobre poljoprivredne i okolišne uvjete (GAEC) na svim površinama u njihovom korištenju.

Foto: elenathewise/Bigstockphoto
  • 2.459
  • 133
  • 0

Temeljem Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (Ambrosia artemisifolia), u cilju suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja ovog korova, Savjetodavna služba podsjeća vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada itd.), šuma i lovišta, ovlaštenike upravljanja i održavanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice, željezničke pruge, parkove i druge javne zelene površine da su obvezni redovito u tijeku sezone u više navrata provoditi mjere uklanjanja ambrozije.

Obavezni uklanjati korove u više navrata tijekom sezone

Uklanjati i suzbijati ambroziju, kaže dipl.inž.agr. Marija Prnjak, može se sljedećim mjerama:

  • agrotehničkim: pridržavanjem plodoreda, obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kulture, višekratnim prašenjem strništa i neobrađene (nezasijane) poljoprivredne površine;
  • mehaničkim: međurednom kutivacijom, okopavanjem, plijevljenjem i pročupavanjem izbjeglih biljaka, redovitom (višekratnom) košnjom, priječenjem prašenja i plodonošenja biljaka;
  • kemijskim: uporabom učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije, a u skladu s uputom za primjenu koja je priložena uz sredstvo.

"Ambrozija producira velike količine peludi koji kod osjetljivih ljudi izazivaju alergijske reakcije. Kako bi što je moguće više usporili širenje ovog invazivnog korova apeliramo na sve građane da ambroziju uklanjaju mehanički čupanjem zajedno sa korijenom. Po potrebi, na mjestima većeg proširenja korova, primijeniti agrotehničke ili kemijske mjere suzbijanja. Za neprovođenje mjera uklanjanja ambrozije predviđene su kaznene odredbe. Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih Naredbom provode poljoprivredna, šumarska i fitosanitarna inspekcija", naglašava dipl.inž.agr. Karmen Karlić.

Korisnici potpora i Mjera ruralnog razvoja, dodaje, dužni su poštivati zahtjeve Višestruke sukladnosti (SMR) i Dobre poljoprivredne i okolišne uvjete (GAEC) na svim površinama u njihovom korištenju. GAEC 6. uvjetuje sprječavanje zarastanja poljoprivrednih površina neželjenom vegetacijom. Pod neželjenom vegetacijom podrazumijeva se ambrozija (Ambrosia artemisifolia), mračnjak (Abutilon theophrasti), višegodišnji korovi i drvenaste biljne vrste koje zarastaju poljoprivrednu površinu.

Foto: elenathewise/Bigstockphoto


Tagovi

Savjetodavna služba Ambrozija Uklanjanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?