Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzultacije
  • 25.05.2021. 09:05
  • Grad Zagreb, Zagreb

Novi Zakon o komasaciji stiže ove godine, koje nas izmjene još čekaju?

Ministarstvo poljoprivrede je s akademskom zajednicom održalo konzultacije o raspolaganju državnim zemljištem, poticanju sjemenarske proizvodnje i IAKS mjerama.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.319
  • 275
  • 0

Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i komasacija, poticanje sjemenarske proizvodnje te unaprjeđenje IAKS mjera Programa ruralnog razvoja i eko sheme bile su teme održane konzultacije Ministarstva poljoprivrede s akademskom zajednicom.

Kako navode u priopćenju, s ciljem efikasnije dodjele površina državnog poljoprivrednog zemljišta korisnicima, predstavljene su zakonske izmjene koje će pojednostavniti i ubrzati  raspolaganje, te potaknuti brže stvaranje dodane vrijednosti.

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti već se ove godine planira donošenje novog Zakona o komasaciji i Akcijskog plana provedbe komasacije najmanje 18 tisuća hektara do 2026. godine, uključujući usklađeno zemljišno knjižno i katastarsko stanje te stanje na terenu, izgrađenu mrežu poljskih puteva i kanala tamo gdje je potrebno, kao i realizaciju 90 postaja za monitoring stanja poljoprivrednog zemljišta.

Nadalje, jedna od tema sastanka bila je i sjemenarska proizvodnja u Hrvatskoj, u sklopu koje su predstavljene i raspravljene Izmjene Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja koji će donijeti uređeniji sustav proizvodnje, stavljanja na tržište i uvoza reprodukcijskog materijala te uskladiti nadležnosti i inspekcijski nadzor u tom segmentu.

Ovom prilikom ministrica poljoprivrede Marija Vučković još je jednom naglasila spremnost za nastavak suradnje s predstavnicima proizvođača, institucija i udruga do postizanja konsenzusa oko svih odredbi, ali i potrebu uređenja sektora sjemenarstva te zaštitu i očuvanje autohtonih sorti kroz Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora, čije donošenje propisuje ovaj Zakon. 

Također, raspravljalo se i o unaprjeđenju IAKS mjera iz Programa ruralnog razvoja koje obuhvaćaju potporu za poljoprivrednu praksu korisnu za klimu i okoliš te dobrobit i brigu o životinjama u skladu s njihovim prirodnim potrebama.

Prilikom sastanka održanog u svrhu učinkovitog povezivanja rada Ministarstva poljoprivrede s akademskom i stručnom zajednicom, s ministricom Vučković i suradnicima mišljenja su razmijenili predstavnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu te Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Akademska zajednica Konzultacije Zakon o komasaciji Zakon o sjemenu IAKS mjere Eko sheme


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]