Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Kini
  • 23.08.2022. 07:30

Nezapamćena suša: 70 dana toplinskog vala ozbiljno ugrožava kinesku poljoprivredu

Gotovo da se može prijeći čitavo korito rijeke Jangce koja hrani oko trećinu stanovništva Kine

Foto: Depositphotos/ kwest (ilustracija)
  • 251
  • 42
  • 0

Nezapamćena suša pogodila je cijeli sliv rijeke Jangce u Kini. Tamošnje je Ministarstvo vodnih resursa pozvalo regije da naprave točne procjene situacije u pogođenim područjima te da osmisle planove za održavanje zaliha, uključujući privremeni prijenos vode, razvoj novih izvora i proširenje mreže cjevovoda. 

Najveća kineska hidroelektrana povećala je ispuštanje vode za 500 milijuna kubičnih metara, a dio stoke iz područja pogođenih sušom privremeno je preseljen u druge regije. 

Jedna od mjera je ispaljivanje srebrnog jodida u oblake kako bi izazvali kišu. 

Još mjesec dana suše

Toplinski val u Kini sada traje gotovo 70 dana, što ga čini najduljim od početka potpunih mjerenja 1961. godine, objavili su državni mediji pozivajući se na podatke Nacionalnog klimatskog centra. Broj meteoroloških postaja koje bilježe temperaturu od minimalno 40 stupnjeva Celzijevih dosegao je 262, što je ujedno i najveći broj. Osam ih je zabilježilo temperaturu od 44 Celzijeva stupnja.

Suša bi mogla potrajati još mjesec dana. 

Gotovo da se može prijeći čitavo korito rijeke koja hrani oko trećinu stanovništva Kine.

Oborine u Chongqingu ove godine pale su za 60 posto u usporedbi sa sezonskom normom, a poljoprivrednim zemljištima u nekoliko okruga ozbiljno nedostaje vlage, rekli su na državnoj televiziji CCTV, pozivajući se na podatke lokalnih vlasti. Objavili su i da su usjevi u 10 okruga teško pogođeni, prenosi Reuters.

Ugrožena jesenska sjetva 

Prema podacima ministarstva za hitne slučajeve, visoke temperature samo u srpnju uzrokovale su izravne ekonomske gubitke od 2,73 milijarde juana (400 milijuna dolara), utječući na 5,5 milijuna ljudi i 457.500 hektara zemljišta. Središnja pokrajina Anhui, koja se također oslanja na Yangtze za opskrbu vodom, upozorila je ovaj tjedan da će pretjerano suho tlo utjecati na 88.000 hektara na kojima bi ove jeseni trebale biti posijane žitarice.

Peking je upozorio na sve veći rizik od ekstremnih vremenskih uvjeta u toj zemlji kao posljedicu klimatskih promjena. Istovremeno obilne padaline i dalje uzimaju danak u drugim dijelovima zemlje.


Tagovi

Suša u Kini Nezapamćena suša Kineska poljoprivreda Jangce


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.