Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u Turskoj
  • 05.12.2021. 16:30
  • Turska

Nevzat Birisik: Turska se sprema za još težu 2022. godinu

Europa smanjuje proizvodnju amonijaka, a Kina fosfornih gnojiva. Sve to dovest će do velikih problema na globalnoj razini, čak većih nego u ovoj godini, upozorio je direktor za poljoprivredne politike i istraživanja u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Turske.

Foto: Bojan Kecman/Depositphotos/whiteturtle1988
  • 443
  • 116
  • 0

"Turska je, po jačini, deveta ekonomija svijeta, i može se izboriti s nadolazećim problemima u vezi s proizvodnjom hrane", izjavio je Nevzat Birisik, direktor za poljoprivredne politike i istraživanja u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Turske medijima iz 13 zemalja svijeta, a čiji je dolazak organiziralo Udruženje poljoprivrednih novinara Turske (TAGYAD) u sklopu sajma "Growtech", održanog u Antaliji. 

Očekuje se manjak gnojiva

Cijena radne snage u toj je zemlji niža u odnosu na europske što je i može ostati prednost u narednom razdoblju.

"Turska trenutno proizvodi više hrane u odnosu na period prije izbijanja pandemije koronavirusa, ali će u 2022. godini problem biti to što farmeri neće imati novca za kupovinu gnojiva pa se očekuje smanjenje proizvodnje", smatra Birisik dodajući da će to dovesti do manjih prinosa i rasta cijena hrane. "Europa smanjuje proizvodnju amonijaka, a Kina fosfornih gnojiva. Sve to dovest će do velikih problema na globalnoj razini, čak većih nego u ovoj godini".

U Turskoj se pribojavaju nestašice hrane

Ova država zauzima površinu od 780.000 km2 te ima puno agroekoloških zona. Samo povrće uzgajaju na 779.000 hektara, a voće na tri i pol milijuna. Suša zna praviti probleme, naročito posljednjih godina. Problem u narednoj, kao što je navedeno, može biti i eventualni manjak repromaterijala.

Postignuta samoodrživost u većini sektora

Po proizvodnji pšenice Turska je na 18-om mjestu u svijetu zbog čega uvozi veće količine ove žitarice, kao i kukuruza za peradarsku industriju te junetinu, odnosno crveno meso. Ipak, saznajemo da će pojačati napore da što manje osjeti posljedice buduće krize.

"Uveliko realiziramo planove za borbu protiv negativnih posljedica suše na našu proizvodnju Sve više farmera prelazi na "no till" sustav obrade zemljišta, potiče se upotreba obnovljivih izvora energije i smanjenje upotrebe ugljičnog dioksida", ističe Birisik otkrivši da se u svakom distriktu te zemlje nalaze uredi savjetodavnih službi koji pomažu farmerima u usvajanju novih tehnologija.

Na sajmu su predstavljene i bespilotne letjelice

Naglašava da su samoodrživi u proizvodnji brojnih kultura, npr. šećerne repe, čaja, lješnjaka, krušaka, trešanja, jabuka, smokava, citrusa, mlijeka, povrća. Imaju oko 18 milijuna krava i oko 54 milijuna ovaca i koza. Godišnje proizvedu oko 23 milijuna tona mlijeka. 

Turska može biti konkurentna u EU

Također, snažno se podržava poljoprivredna proizvodnja izdvajanjem novca za subvencije u vrijednosti od oko 22 milijarde turskih lira, odnosno, oko 1.6 milijardi eura. Inače, vrijednost tamošnje poljoprivredne proizvodnje iznosi oko 48 milijardi dolara, a udio poljoprivrede u nacionalnom BDP-u je 6,7 posto.

Birisik se dotaknuo i političkih tema kao što je uvijek aktualno pitanje članstva Turske u Europskoj uniji. Prema njegovim riječima, Europa se pribojava Turske i njene moći u agro sektoru jer, ukoliko se priključi EU, u sektoru proizvodnje povrća i citrusa postat će veliki konkurent Španjolskoj, Italiji i Grčkoj, a u proizvodnji mesa, Njemačkoj i Nizozemskoj. 


Tagovi

Nevzat Birisik Poljoprivreda u Turskoj Growtech Antalija Tagyad BDP


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]