• Udruga Život
  • 02.02.2016. 16:35

Nemojte zaboraviti probleme OPG-ova

Udruga OPGH-a Život pisala Oreškoviću: Molimo Vas, razmotrite osnovni problem hrvatske poljoprivrede!

Foto: Facebook
  • 1.193
  • 308
  • 0

Udruga Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Hrvatske Život uputila je pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću sa zamolbom da se hitno razmotre osnovni problemi hrvatske poljoprivrede, a to je stvaranje uvjeta da obiteljska poljoprivredna gospodarstva na selu zauzmu ono mjesto u gospodarstvu kakvo imaju u svim naprednim europskim zemljama.

Zahtjev da se Hrvatska prehrani vlastitim bogatstvima nije samo infrastrukturno, ekološko, okolišno i sigurnosno pitanje, nego je to jedna od temeljnih gospodarskih zadaća, ističe u pismu premijeru Oreškoviću predsjednik udruge Život, Antun Laslo.

Nova Vlada - stari izazovi!

Proizvodnja hrane u Hrvatskoj na niskim je granama. Uvozom pokrivamo polovinu domaćih potreba, pa i za osnovnim namirnicama poput mesa i mlijeka. Oko 700 milijuna eura godišnje iz europskih fondova, namijenjenih poticanju primarne poljoprivrede - ne iskorištavamo dovoljno. Više od trećine potpora odlazi velikim sustavima, iako čine tek 1% ukupnog agrara. Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima bez zemlje nema opstanka. Mali i srednji proizvođači nikako da dođu u posjed državnog poljoprivrednog zemljišta, a ima ga više od 700 tisuća hektara. To su jedni od glavnih izazova s kojima će se u koštac morati uhvatiti poljoprivrednici, struka i nova vlada.

"Da bi se postigao rast BDP-a i sanirao možda najozbiljniji strukturni uzrok vanjskotrgovinskog deficita, nisu nam potrebna ulaganja u skupe nove tehnologije ni prodori u zahtjevna strana tržišta, nego je dovoljno da Hrvatska stvori okružje u kome se vrednuje rad i zalaganje poljoprivrednika", smatra Laslo.

Program razvoja poljoprivrede

Podsjeća i da je Udruga OPGH-a Život izradila okvirni i vremenski definiran program razvoja poljoprivrede, koji je, kaže, MOST uvrstio u svoj izborni program, a i Domoljubna koalicija preuzela njegove najznačajnije dijelove.

"Taj program i njegovi vremenski prioriteti zatim su potvrđeni i u koalicijskim pregovorima. Dio programa može se nazrijeti i u smjernicama Vlade za Ministarstvo poljoprivrede, ali u njima nije nažalost dovoljno jasno izražen cilj i vizija djelovanja države", ocjenjuje Laslo u pismu premijeru te dodaje:

"Smatramo da je od iznimne važnosti da kao najodgovornija osoba za odrednice gospodarske politike i kao čovjek velikog praktičnog iskustva u provođenju paradigmatskih promjena u upravljanjima sustavima čim prije budete upoznati s našim iskustvima i razlozima katastrofalnog stanja u poljoprivredi".

Predsjednik OPGH Život također je pozvao premijera Oreškovića da ih primi kao predstavnike najveće općenacionalne seljačke udruge te izražava uvjerenje da bi praktična iskustva članove Udruge Život mogla pomoći u provedbi ciljeva poljoprivredne politike, o kojima su, kaže Laslo, koalicijski partneri suglasni.

Foto: Facebook


Tagovi

Tihomir Orešković Udruga Život Pismo premijeru OPG Poljoprivredno zemljište Potpore Antun Laslo Domoljubna koalicija MOST


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski arancini. Svašta moja sveki zna ;)