• Zakon
  • 27.07.2013.

Nema više markica za brašno

Usklađivanje zakona u području poljoprivrede počelo je nestankom markica za brašno, a planira se pomoći i vinarima.

Foto: RGBStock.com
  • 797
  • 90
  • 0

Ulaskom Hrvatske u EU Vlada je počela s usklađivanjem zakona iz područja poljoprivrede. Primjerice, Zakon o zajedničkoj ogranizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda te posebnim mjerama i pravima vezanima uz to tržište najvažniji je jer se njime stvara okvir za provedbu osam ključnih uredbi EU u tom području, a dotiče se i pravila tržišnih intervencija, definira sustav trgovine s trećim zemljama, uključujući uvozne i izvozne dozvole i kvote.

Definiraju se i posebne mjere za osjetljive sektore poput šećera, hmelja, mlijeka i mliječnih proizvoda, navodi ministar Jakovina. Tim se zakonom također uređuje tržište i uvode europska pravila i u sektoru vina i jakih alkoholnih pića, kojima se uspostavljaju proizvodna i prezentacijska pravila. Proizvođačima poljoprivrednih proizvoda omogućuje se razvoj tržišta unutar i izvan EU te vođenje kampanja uz novac iz EU fondova.

Uvodi se i financijski okvir zajedničke poljoprivredne politike te stvaraju pretpostavke za ostvarenje izravne koristi kroz povlačenje potpora na godišnjoj razini od 30 milijuna eura.

Tako je sve počelo s markicama za brašno. Naime, obveza obilježavanja brašna evidencijskim markicama koja je u Hrvatskoj uvedena prije desetak godina Zakonom o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište s ciljem sprečavanja rasta takozvane sive ekonomije u proizvodnji i prometu brašna, prestala je vrijediti od 20. srpnja 2013., a odnosi se i na uvoznike i na domaće proizvođače, mlinare i trgovce. Ministar Jakovina ističe kako se time u jednak položaj stavljaju domaći i strani proizvođači brašna.

No, i dalje postoji obveza vođenja Knjige evidencije utroška brašna (KEUB) u pekarnicama, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede. Donošenjem izmjene ovog zakona nastoji se zadržati svi dosadašnji pozitivni učinci kroz praćenje sljedivosti brašna, praćenje rada pekarnica i evidentiranje utroška brašna, uz značajno smanjenje fiskalnog opterećenja koje su obveznici obilježavanja brašna imali s evidencijskim markicama.

Usklađivanje slijedi i Zakonu o veterinarstvu, kao i Zakonu o inspekcijama u poljoprivredi.

Nacionalnim programom Vlada će pomoći i sektor vina do 2018., i to novcem iz EU i državnog proračuna. 11,88 milijuna eura predviđeno je za razdoblje 2014. - 2016. te 10,83 milijuna eura za 2017. i 2018 godinu, a za sredstva će moći javljati od 1. siječnja 2014.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Markice za brašno Vino EU tržište Potpore Usklađivanje zakona


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković danas je najuspješnijim proizvođačima šećerne repe dodijelila nagrade "Zlatna repa"