Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 30.03.2009.

Nema više kontrole mesa svaki dan

Novi pravilnici, novi problemi

  • 507
  • 25
  • 0

Skupina veterinara upozorava da će država usvajanjem dva nova pravilnika o veterinarstvu, koji na snagu stupaju 1. travnja, ukinuti svakodnevnu kontrolu u proizvodnji, što će omogućiti mesnoj industriji da radi šta hoće.

Time će se se u pitanje dovesti zdravstvena ispravnost mesa, odnosno, kako su u e-mailu upućenom Jutarnjem listu naveli, “omogućiti uvozno-profiterskim klaoničarskim i mesoprerađivačkim lobijima još veća sloboda u njihovim mutnim radnjama”.

Novi način plaćanja

Dva pravilnika, kako tvrde veterinari, ukinut će svakodnevnu kontrolu u objektima za preradu i rasijecanje mesa, ribe i mlijeka, kao i u maloprodaji mesa i proizvoda od mesa, ali će dokinuta biti i veterinarska kontrola na tržnicama, koja će se sada prepustiti samo sanitarnim inspektorima.

U Ministarstvu poljoprivrede odbacuju te napade i tvrde da su veterinarski inspektori ljuti jer će novim pravilnicima biti promijenjen dosadašnji način naplaćivanja njihovih usluga. Ističu da su novi pravilnici u skladu s direktivama EU, a kako već danas 60 posto od 960 objekata udovoljava standardima EU, ubuduće će se kontrola obavljati prema procjeni rizika. Naime, svi objekti koji se bave proizvodnjom bit će podijeljeni u tri kategorije - visokog, srednjeg i niskog rizika i prema tim kriterijima vršit će se planska kontrola. Ističu također da će kontrola biti bolja.

U skladu s EU

- Hrvatska će biti podijeljena na šest regionalnih jedinica, a bit će napravljena i procjena rizika za sve subjekte koji se bave poslovanjem s hranom te plan učestalosti veterinarskih kontrola. Time nije smanjena prisutnost veterinarskih inspekcija, nego je smanjen dio administrativnih poslova - izjavio je Gordan Jerbić, ravnatelj Uprave za veterinarske inspekcije.

Napomenuo je da će veterinari odsad biti prisutniji u procesu proizvodnje. Cilj ovog preustroja jest da se subjektima koji posluju s hranom smanje troškovi veterinarske kontrole od deset do 50 posto.

Ovlašteni veterinari danas direktno s nekim subjektom u proizvodnji hrane ugovaraju cijenu kontrole, a ti se iznosi kreću i do 30.000 kuna. U Ministarstvu vjeruju da su veterinari i zbog toga ljuti jer će se prema novim pravilima to odsad odvijati na relaciji pravni subjekti - Ministarstvo, a s veterinarima se će poslije ugovarati isplata. Ipak, alarmantna je činjenica da dio veterinara ima ovako pesimističan pogled na domaću industriju mesa te tvrdi da se u toj industriji svašta radi.

Višak 200 veterinarskih inspektora?

Kontrolu proizvodnje hrane danas provodi 900 veterinarskih inspektora, a u mesnoj industriji njih oko 600. Novim pravilnicima do 200 veterinara ostat će bez posla, rekao je predsjednik Hrvatske veterinarske komore, Ivan Forgač. U Ministarstvu tvrde da će trebati još 190 novih veterinara.

Autor: Miroslav Kuskunović


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]