Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 30.03.2009.

Nema više kontrole mesa svaki dan

Novi pravilnici, novi problemi

  • 516
  • 25
  • 0

Skupina veterinara upozorava da će država usvajanjem dva nova pravilnika o veterinarstvu, koji na snagu stupaju 1. travnja, ukinuti svakodnevnu kontrolu u proizvodnji, što će omogućiti mesnoj industriji da radi šta hoće.

Time će se se u pitanje dovesti zdravstvena ispravnost mesa, odnosno, kako su u e-mailu upućenom Jutarnjem listu naveli, “omogućiti uvozno-profiterskim klaoničarskim i mesoprerađivačkim lobijima još veća sloboda u njihovim mutnim radnjama”.

Novi način plaćanja

Dva pravilnika, kako tvrde veterinari, ukinut će svakodnevnu kontrolu u objektima za preradu i rasijecanje mesa, ribe i mlijeka, kao i u maloprodaji mesa i proizvoda od mesa, ali će dokinuta biti i veterinarska kontrola na tržnicama, koja će se sada prepustiti samo sanitarnim inspektorima.

U Ministarstvu poljoprivrede odbacuju te napade i tvrde da su veterinarski inspektori ljuti jer će novim pravilnicima biti promijenjen dosadašnji način naplaćivanja njihovih usluga. Ističu da su novi pravilnici u skladu s direktivama EU, a kako već danas 60 posto od 960 objekata udovoljava standardima EU, ubuduće će se kontrola obavljati prema procjeni rizika. Naime, svi objekti koji se bave proizvodnjom bit će podijeljeni u tri kategorije - visokog, srednjeg i niskog rizika i prema tim kriterijima vršit će se planska kontrola. Ističu također da će kontrola biti bolja.

U skladu s EU

- Hrvatska će biti podijeljena na šest regionalnih jedinica, a bit će napravljena i procjena rizika za sve subjekte koji se bave poslovanjem s hranom te plan učestalosti veterinarskih kontrola. Time nije smanjena prisutnost veterinarskih inspekcija, nego je smanjen dio administrativnih poslova - izjavio je Gordan Jerbić, ravnatelj Uprave za veterinarske inspekcije.

Napomenuo je da će veterinari odsad biti prisutniji u procesu proizvodnje. Cilj ovog preustroja jest da se subjektima koji posluju s hranom smanje troškovi veterinarske kontrole od deset do 50 posto.

Ovlašteni veterinari danas direktno s nekim subjektom u proizvodnji hrane ugovaraju cijenu kontrole, a ti se iznosi kreću i do 30.000 kuna. U Ministarstvu vjeruju da su veterinari i zbog toga ljuti jer će se prema novim pravilima to odsad odvijati na relaciji pravni subjekti - Ministarstvo, a s veterinarima se će poslije ugovarati isplata. Ipak, alarmantna je činjenica da dio veterinara ima ovako pesimističan pogled na domaću industriju mesa te tvrdi da se u toj industriji svašta radi.

Višak 200 veterinarskih inspektora?

Kontrolu proizvodnje hrane danas provodi 900 veterinarskih inspektora, a u mesnoj industriji njih oko 600. Novim pravilnicima do 200 veterinara ostat će bez posla, rekao je predsjednik Hrvatske veterinarske komore, Ivan Forgač. U Ministarstvu tvrde da će trebati još 190 novih veterinara.

Autor: Miroslav Kuskunović


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sajam Viroexpo zadnjeg je dana vrvio posjetiteljima! I ja sam ubola dobar sir i ljute prgice 👌