Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gospodarenje otpadom
  • 03.08.2014. 09:00

Napajanje energijom iz organskog otpada?

U Americi i Europi je praksa bioreaktorskih odlagališta ustaljena već dugi niz godina, dok je u RH bioreaktorsko odlagalište tek predviđeno kao jedan od preporučenih elemenata budućih centara za gospodarenje otpadom.

  • 339
  • 53
  • 0

Znate li da u Americi čak 40, a u svijetu 30 % proizvedene hrane uopće ne dođe do polica niti se pojede nego završi u smeću? Sve više razvijenih zemalja svijeta ima problem s viškovima hrane. Smatra se da u tim zemljama oko 40 % hrane predstavlja organski otpad, što rezultira problemom njegovog zbrinjavanja. Kako iskoristiti te velike količine organskog otpada, dosjetio se Paul Crewe, voditelj razvoja u Sainsburyju, drugom najvećem trgovačkom lancu u Velikoj Britaniji.

Odlučio je, umjesto slanja organskog otpada na deponij, iskoristiti otpad za proizvodnju električne energije. Navodi kako je ova varijanta mnogo jeftinija, budući da odlaganje jedne tone organskog otpada na deponij košta £150, a alternativa je proizvodnja energije, što je mnogo učinkovitije rješenje. Organski materijal koji se ne može iskoristiti kao hrana za ljude ili životinje, vozi se na bioreaktorska odlagališta u kojima se proizvodi električna energija dostatna za napajanje triju od 1.200 Sainsbury trgovina.

Što predstavlja bioreaktorsko odlagalište?

Prema ITRC (Interstate Technology & Regulatory Council), "Bioreaktorsko odlagalište je odlagalište u kojem se dodavanjem neopasnog tekućeg otpada ili vode ubrzava razgradnja otpada i stvaranje odlagališnog plina." Jedan on razloga korištenja ovog odlagališta je mogućnost proizvodnje električne energije iz biorazgradivog ostatka obrade. Postoje tri vrste razgradnje otpada, aerobna (posredstvom kisika), anaerobna (bez prisustva kisika) i hibridna razgradnja. U slučaju Sainsburyja je korištena anaerobna razgradnja koja rezultira stvaranjem metana i ugljičnog dioksida.

U Americi i Europi je praksa bioreaktorskih odlagališta ustaljena već dugi niz godina, dok je u RH bioreaktorsko odlagalište tek predviđeno kao jedan od preporučenih elemenata budućih centara za gospodarenje otpadom. No, budući da "Plan gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2007. - 20015. godine" slijedi europske preporuke, hrvatski projektanti, tehnolozi, znanstvenici, sakupljači otpada, jedinice lokalne i regionalne samouprave, tijela državne uprave i svi ostali uključeni u poslove gospodarenja otpadom će biti suočeni s novim izazovom u provođenju sustava cjelovitog gospodarenja otpadom.


Tagovi

Organski otpad Višak hrane Paul Crewe Električna energija Bioreaktorsko odlagalište Hibridna razgradnja Napajanje Aletrnativni izvor energije Gospodarenje otpadom Plan gospodarenja otpadom Deponij Odlaganje otpada


Autorica

Mateja Baotić

Više [+]

Mateja je administratorica AgroKluba i apsolventica je Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Voli prirodu i vječni je optimist!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić