Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predavanja za mlade poljoprivrednike
  • 30.03.2017. 12:50

Nakon edukacije mladi traže dodatne subvencije

Dodatne subvencije od 25% na prvih registriranih 50 ha poljoprivrednog zemljišta za mlade poljoprivrednike koji su prošli edukaciju.

  • 3.403
  • 199
  • 0

U daruvarskom Crvenom križu krajem ožujka održana su predavanja za mlade poljoprivrednike između 18 i 40 godina, nositelja obiteljskih gospodarstava.

Organizirali su ih daruvarska i garešnička Savjetodavna služba. Iz daruvarskog kraja na predavanja se prijavilo šezdesetak mladih poljoprivrednika, a prisustvovalo ih je tek petnaestak. Iz garešničkog kraja četrdesetak, ali tamo predavanja nisu još počela.

Dodatne subvencije na temelju potvrde

"Za mlade farmere, podnositelja zahtjeva za dodatne subvencije predavanja su obavezna. Dodatne subvencije koje se mogu dobiti od 2015. godine, odnose se na dodatnu subvenciju od 25% na prvih registriranih 50 ha poljoprivrednog zemljišta.

Uglavnom su financirani iz europskih fondova, mjere ruralnog razvoja 01 Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja u suglasnosti s Agencijom za plaćanje. Za mlade su ova sredstva stimulacija. Nakon 25 sati predavanja slijedio je ispit (pismeni test sa 20 pitanja). Uspješni slušatelji dobili su potvrdu, na temelju koje mogu tražiti i dobiti dodatne subvencije", objasnio je viši savjetnik u daruvarskoj Savjetodavnoj službi Vlado Bistrović.

Za mlade farmere, podnositelje zahtjeva za dodatne subvencije predavanja obavezna!

Ako je podnositelj zahtjeva za dodatne subvencije završio fakultet ili višu poljoprivrednu školu, dovoljno je da Agenciji za plaćanje do kraja 2017. godine predloži potvrdu o završetku navedenog školovanja.

Drugi dio edukacije nakon pet godina

"Nakon pet godina moraju mladi poljoprivrednici svoje znanje dopunjavaju daljnjim petosatnim predavanjem", dodao je Bistrović, koji je predavač, kao i Mihaela Čuhnil iz Savjetodavne službe (SS) Daruvar, Jadranka Berić i Jaromir Vrbicki iz SS Garešnica te Robert Črep i Elinor Nikolić iz Zagreba.

Teme predavanja su bile vezane za proizvodnju usjeva - žitarica, za uzgoj heljde, kukuruza, agrotehničke mjere, zaštitu usjeva i tla, ugrožene vrste divljih životinja, uvjete uzgoja divljih životinja, očuvanje biološke raznolikosti, agro-ekonomiju i druge teme. Sljedeća edukacija za mlade poljoprivrednike (ratare, voćare i uzgajivače domaćih životinja) održat će se u drugoj polovici studenog 2017. u popodnevnim satima.

Sada znaju prepoznati bolesti

Igor Rihter iz Šibovca pokraj Daruvara (30 godina): "Na predavanjima sam toga puno naučio. Najviše sam zadovoljan time, da sad znam prepoznati bolesti žitarica. Od poljoprivrede, kojom se bavim od djetinjstva, se teško živi. Iako sam nositelj obiteljskog gospodarstva, kao profesionalni kuhar radim pola godine na moru i pola godine pomažem svojim roditeljima.

Obrađujemo 9 ha zemlje, na kojoj proizvodimo najviše kukuruza i pšenice, da osiguramo hranu za svoje životinje. Imamo i nasade lješnjaka. Ranije smo se bavili mljekarstvom, ali sada samo ovčarstvom i svinjogojstvom, te grane poljoprivrede se više isplate. Cijena kravljeg mlijeka je vrlo niska. Do sada nisam tražio nikakve subvencije. Sada ću pokušati."


Fotoprilog


Tagovi

Predavanja za mlade poljoprivrednike Mjere ruralnog razvoja


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]