Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 05.07.2021. 18:00

Nakon 20 godina Ukrajina ukida zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta

Kritičari upozoravaju da će se njome omogućiti domaćim oligarsima, kako kažu, otimanje zemlje, ali i strancima koji imaju veću kupovnu moć u odnosu na domicilno stanovništvo.

Foto: Depositphotos/photoquest7
  • 423
  • 216
  • 0

Ukrajina je u četvrtak ukinula gotovo 20-godišnju zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta u nadi da će taj potez povećati ulaganja u agrarni sektor, čiji proizvodi dominiraju prehrambenim tržištima mnogih zemalja, piše reuters. Naime, ova je država vodeći proizvođač i izvoznik kukuruza, pšenice i suncokretovog ulja.

Ukidanje zabrane izglasano je još u ožujku prošle godine, a od 1. srpnja 2021. ukinut je moratorij na prodaju. Dakle, zakonodavci su tamošnjoj vladi dali više od godinu dana da se pripremi za slobodnu trgovinu ovim resursom. 

"Bit ćemo prva generacija Ukrajinaca u 100 godina koja će ne samo posjedovati, već i raspolagati svojom zemljom", izjavio je tamošnji ministar poljoprivrede, Roman Leshvhenko.

Kako piše epravda, u prve dvije i pol godine kupnja će biti ograničena. Naime, građani će moći kupiti do 100 hektara, a tvrtke će to moći učiniti tek od 2024. godine. Zakon trenutno zabranjuje strancima i inozemnim poduzećima da kupuju poljoprivredno zemljište. No, već se govori o mogućem raspisivanju referenduma kako bi se i to omogućilo u budućnosti. 

Vlada strah od velikih tvrtki, ali i stranaca

Također, zabranjena je prodaja državnog i komunalnog, a zakonom je utvrđena i minimalna početna cijena te je obećana prednost pri kupnji za one koji su već u zakupu.

Nakon stjecanja neovisnosti 1991. godine, Ukrajina je podijelila oko 30 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta malim farmerima koji su je do sada mogli samo iznajmljivati.

Ova tema godinama izaziva rasprave i u politici i među javnosti. Kritičari upozoravaju da će se njome omogućiti domaćim oligarsima, kako kažu, otimanje zemlje, ali i strancima koji imaju veću kupovnu moć u odnosu na domicilno stanovništvo.

Mnogi se protive takvom potezu jer smatraju da su ukrajinski poljoprivrednici presiromašni da bi ju kupili, dok će neki mali posjednici biti prisiljeni prodati ju kako bi preživjeli. 


Tagovi

Ukrajina Poljoprivredno zemljište Moratorij Prodaja zemljišta Zabrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Za koga ćete glasati na Parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja?

365


Glasova: 15

Agrarna stranka 4,1%

Glasova: 56

Domovinski pokret i partneri 15,3%

Glasova: 101

HDZ i partneri 27,7%

Glasova: 5

Javno dobro 1,4%

Glasova: 18

Most i partneri 4,9%

Glasova: 24

Možemo 6,6%

Glasova: 13

Odlučnost i pravednost 3,6%

Glasova: 13

Republika i partneri 3,6%

Glasova: 7

Socijaldemokrati i partneri 1,9%

Glasova: 72

SDP i partneri 19,7%

Glasova: 41

Nitko od navedenih 11,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od kiwija mi je napala neka bolest. Na jednoj grani lišće žuti i vene, a preostale dvije grane su u punoj (zdravoj) kondiciji. Ostali kiwiji su zdravi. Što bi to moglo biti i kako spasiti situaciju?