• Najuzornija seoska žena
  • 01.03.2019. 18:00
  • Bruxelles

Najuzornija hrvatska seoska žena Melita Vrbanek predstavila svoj OPG u Bruxellesu

Putovanje u Bruxelles nagrada je zastupnice Petir kao pokroviteljice natjecanja za najuzorniju hrvatsku seosku ženu pobjednici natječaja.

Foto: Facebook/Uzorne hrvatske seoske žene
  • 347
  • 162
  • 0

Najuzornija hrvatska seoska žena Melita Vrbanek boravila je ovoga tjedna u posjetu Bruxellesu na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir gdje ju je primila potpredsjednica Europskog parlamenta i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj irska zastupnica Mairead McGuinness

"Seoske žene diljem Europe susreću se s istim problemima te se Europska unija i države članice moraju uhvatiti u koštac s tim problemima kako bi seoskim ženama osigurale jednake mogućnosti i uvjete i za život i za posao", rekla je Petir tijekom susreta i istaknula kako se nada da će posjet Europskom parlamentu Melitu Vrbanek dodatno osnažiti kako bi i dalje razvijala svoj već sada vrlo uspješan posao i svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, priopćeno je iz njezina ureda. 

Obitelji Vrbanek vinarstvo je primarna djelatnost 

Osim susreta s potpredsjednicom Europskog parlamenta, Melita Vrbanek se je susrela i s Pekkom Pesonenom, glavnim tajnikom najvećeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača COPA-COGECA. 

Katica Jerleković, Branka Tretinjak, Melita Vrbanek, Pekk Pesonen i Marijana Petir (foto: ured Marijane Petir)

Pesonen je istaknuo kako su žene poljoprivrednice nužne za osiguravanje snažnih ruralnih područja. "Znamo da su europske poljoprivrednice na čelu inovacija i razvoja multi-funkcionalnosti i diverzifikacije u ruralnim područjima. Međutim, kako bismo osigurali veći doprinos poljoprivrednica, pristup edukaciji, financijama, uslugama i infrastrukturi (poput širokopojasne mreže) je nužan. Poboljšanje životnog standarda u ruralnim područjima i pristup žena tržištu rada, potaknut će žene da doprinesu stabilnom razvoju ruralnih područja“, rekao je Pesonen.

Melita Vrbanek ovogodišnja je najuzornija seoska žena, uzorno je i gospodarstvo koje vodi

S obzirom na to da je Meliti Vrbanek i njenom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu vinarstvo primarna djelatnost, u svom dvodnevnom posjetu Bruxellesu najuzornija hrvatska seoska žena posjetila je i Europski odbor proizvođača vina (CEEV) gdje je nju i njezinog supruga primio glavni tajnik Ignacio Sanchez Recarte. Vrbanek je tamo predstavila svoj OPG koji već kroz pet generacija proizvodi vino. Njihova vina koja nastaju na obroncima Žumberačkog Gorja prepoznata su te njima opskrbljuju brojne restorane od Zagreba do Karlovca te Like i Gorskog Kotara. Vrbanek je predstavila i projekt za izgradnju kušaone vina koja će biti financirana sredstvima Europske unije. 

Projekt "Piti umjereno, piti bolje"

Sanchez je supružnike Vrbanek koji zajedno rade na svom OPG-u upoznao s radom odbora i istaknuo neke od osobitosti malih proizvođača, kao i njihovog važnog doprinosa enokulturi kroz projekt pod nazivom "Piti umjereno, piti bolje“ kojeg trenutno provode, a kojemu je cilj upravo promocija malih proizvođača. CEEV predstavlja glas europskih proizvođača vina s ciljem stvaranja održivog i odgovornog razvoja europskog vinskog sektora i poticanja promocije europskih vina u Europi i diljem svijeta. 

Putovanje u Bruxelles nagrada je zastupnice Petir kao pokroviteljice natjecanja za najuzorniju hrvatsku seosku ženu pobjednici natječaja. Uz Melitu Vrbanek na dvodnevnim sastancima u Bruxellesu bili su njen suprug Zdenko te predsjednica udruge "Uzorne hrvatske seoske žene“ Katica Jerleković i tajnica Udruge Branka Tretinjak.


Tagovi

Najuzornija seoska žena Melita Vrbanek Marijana petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Godina je na izdahu.
Rekli bismo “neka više”.

- Po čemu ćete pamtiti 2020. godinu?
- Imate li velike planove od 2021. godine?

Foto: Tomislav Januš