Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 24.01.2015. 12:40

Najavljena isplata prvog dijela poticaja za 2014.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Novoj Gradiški obećao je isplatu prvog dijela poticaja, od 30. siječnja do 10. veljače!

  • 12.910
  • 1.633
  • 0

Od 30. siječnja do 10. veljače Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatit će svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i tvrtkama prvu ratu poticaja i to do 60 % od ukupnog iznosa koji trebaju dobiti za 2014. godinu.

Obećao je to u Novoj Gradiški ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na otvaranju tradicionalne dvodnevne županijske savjetodavno-izložbene manifestacije "Sedamnaeste poljoprivredno-poduzetničke ideje".

Istaknuo je da smo ušli u godinu velikih pojekata i investicija u poljoprivredi, jer će poljoprivrednici napokon na najbolji način u cijelosti moći koristiti velike mogućnosti izdašnih fondova Europske unije.

Ne mora se čekati formalno odobrenje Programa ruralnog razvoja?

"To nije samo Program ruralnog razvoja kao najveći fond za hrvatsku poljoprivredu, tu je i Vinska omotnica, programi u proizvodnji i preradi voća i povrća, operativni programi u ribarstvu, znači cijeli set programa koji daju mogućnost povlačenja sredstava od gotovo 800 milijuna eura godišnje, ako tome damo i izravne poticaje", rekao je ministar Jakovina.

Istaknuo je da Ministarstvo ne mora čekati formalno odobrenje Programa ruralnog razvoja od strane Europske komisije pa će se prvi natječaji za dvije navažnije mjere:

  • 4.1. potporu za ulaganja za poljoprivredna gospodarstva i
  • 4.2. potporu za ulaganja u preradu, marketing i razvoj poljoprivredne proizvodnje

raspisati već 30. ovog mjeseca.

Na pitanje što će biti sa Sušionicom voća i povrća u Vrpolju, ministar Jakovina je rekao da je to veliki problem, ali da se traži rješenje, "Radi se na tome, pokušavamo pronaći strateškog partnera koji će uložiti u sušionicu i pokrenuti proizvodnju".

Umjesto mjera, čekaju ih ovrhe!

Sve te brojke koje je spominjao ministar lijepo izgledaju na papiru, ali mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su trenutačno u velikim financijskim problemima i jedva preživljavaju, a takvih je većina na području Brodsko-posavske županije, smatraju da će zbog uvjeta i kriterija teško ostvariti svoje planove i želje te proširenje i modernizaciju proizvodnje.

Mato Boić u razgovoru s ministrom Jakovinom

Primjerice, obiteljsko gospodarstvo Mate Boića iz Banovaca zainteresirano je za povlačenje novca putem jedne od mjera Programa ruralnog razvoja, ali kako su krahirali kroz Operativni program razvitka govedarske proizvodnje, ne vjeruju da imaju uvjete. Boići su podignuli suvremenu staju za 100 mliječnih krava u koju su uložili oko 3.500.000 kuna, uglavnom kreditnih sredstava i nešto vlastita novca.

"Zbog poznatih problema smanjene otkupne cijene i drugih problema u proizvodnji mlijeka, nismo više mogli vraćati velike rate kredita. U međuvremenu smo preuredili objekt za tov junadi, no i to je propalo. Sada držimo 15 krava i 15 junica, proizvodimo svježi i nekoliko vrsta polutvrdih sireva i imamo za njih tržište", kaže Mato. Dodaje da bi željeli proširiti i opremiti prostor za proizvodnju sira i za preradu mesa, jer se bave i uzgojem slavonske crne svinje. Pita se kako se kandidirati kad su u iščekivanju sudbine nove farme i možda ovrhe zbog nevraćanja kredita.

Mjera 6 za manja gospodarstva

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Verei Zdravka Sokića iz Cernika bavi se voćarstvom, pomalo i ratarstvom i povrtlarstvom, a prepoznatljivi su postali po proizvodnji tjestenine sa dodatkom gljiva i ljekovitog bilja koje najbolje prodaju na sajmovima i drugim manifestacijama u Istri. Dosta ih kupuju i turisti iz Italije. Za njihove proizvode u posljednje vrijeme zainteresirani su i restorani. Znači trebalo bi širiti i modernizirati proizvodnju.

Zdravko Sokić i supruga

"Sve ovisi upravo o tim mjerama Programa ruralnog razvoja. Vlastitim novcem ne možemo ništa napraviti jer doslovce od ove naše proizvodnje jedva preživljavamo.

Većina nas malih OPG-a i proizvođača u Slavoniji smo prezaduženi, prilično sam skeptičan na sve te lijepe priče, ne vidim ni jednu poslovnu banku u Hrvatskoj koja će s nama uopće htjeti razgovarati. Uostalom, kako osigurati vlastite uloge za ostvarenje projekata. Upozorio sam ministra Jakovinu na te probleme, a on je rekao da se za manja gospodarstva priprema mjera 6", kaže Zdravko Sokić.

Slično smo čuli i od drugih, inače malobrojnih poljoprivrednika koji jučer i danas izlažu svoje proizvode. Poluprazna novogradiška izložbena dvorana također dovoljno govori kako je u poljoprivredi vrlo teško stanje i mnoga gospodarstva jednostavno ne vide izlaz iz problema uz koje nastoje preživjeti.


Fotoprilog


Tagovi

Isplata poticaja Tihomir Jakovina Program ruralnog razvoja Vinska omotnica Poduzetničke ideje Zdravko Sokić Tjestenina sa dodatkom gljiva Mato Boić Farma mliječnih krava Rate kredita


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P