Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednik
  • 18.10.2018. 15:15

Nagrade odlaze u Portugal, Belgiju i Italiju, ali Ivan Gašić imao je što pokazati na izboru najboljeg europskog mladog poljoprivrednika

Na 5. Europskom kongresu sudjelovalo je više od 300 mladih poljoprivrednika, dok je 12 njih koji su ušli u finale izbora predstavilo svoje projekte. Naše boje branio je Ivan Gašić.

Foto: Ured Marijane Petir
  • 746
  • 67
  • 0

Ovogodišnju nagradu stručnog povjerenstva za najbolji projekt odnio je mladi poljoprivrednik iz Portugala, najodrživijim je proglašen onaj iz Belgije, a najinovativniji je mladi poljoprivrednik iz Italije iz Južnog Tirola. Rezultat je to danas održanog Europskog kongresa mladih poljoprivrednika u Europskom parlamentu u Bruxellesu na kojem je Hrvatsku predstavljao najbolji mladi poljoprivrednik Ivan Gašić, pobjednik natječaja koji je u Hrvatskoj treći put zaredom organizirala zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta Marijana Petir (EPP).

Na 5. Europskom kongresu u organizaciji Europske pučke stranke, sudjelovalo je više od 300 mladih poljoprivrednika, dok je 12 njih koji su ušli u finale izbora predstavilo svoje projekte. Mlade poljoprivrednike pratilo je i 23 zastupnika Europskoga parlamenta, ujedno i ambasadora toga natječaja u državama članicama. Osim Ivana Gašića, na kongresu su sudjelovali i nositelji deset najboljih hrvatskih projekata (od ukupno 26 pristiglih na natječaj): Diana Prpić, Tvrtko Matijević, Amalka Vukelić, Zvonimir Kalić, Tomislav Kovač, Davor Matak, Stipe Vuletić i Luka Glavačević.  

Petir: Vi ste pravi heroji

"Vjerujem da će vaše pozitivne poslovne i životne priče biti poticaj i drugim mladim ljudima da ostanu na selu i bave se poljoprivredom baš kao što su meni inspiracija i motivacija da vas još snažnije i srčanije zastupam. Vi ste pravi heroji i vaš rad zaslužuje podršku na koju od mene, kao svoje zastupnice kao i uvijek do sada, možete računati“, rekla je Petir, navodi se u priopćenju njezina ureda.  

Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik Ivan Gašić na svom se obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. Godišnje proizvode 200 tisuća litara mlijeka dok 36 tisuća litara preradi u sir. Mlijeko s Gašićeve farme nosi oznaku "Mlijeko hrvatskih farmi“, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih velikim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima. Gašić je prilikom predstavljanja u Europskom parlamentu kazao kako se poljoprivredom odlučio baviti u trenutku kad je bilo najteže te svom ocu nije dopustio prodati gospodarstvo.

"Odobrenjem sredstava iz EU fondova uvelike ću unaprijediti svoje gospodarstvo i napraviti veliki korak prema naprijed u svojim planovima za budućnost, a isto tako i u očuvanju okoliša. Glavni cilj u poslovanju mi je sve proizvedeno mlijeko preraditi u mliječne proizvode, a u planu mi je još i proširiti svoje stado, ali za to mi je potrebno više poljoprivrednog zemljišta na kojemu bih proizvodio hranu za stoku. Najteži dani su iza mene i nikad nisam bio odlučniji u ostvarenju svojih ciljeva i sretniji u svom poslu“, kazao je Gašić. 

Video poruka Phila Hogana

5. Europski kongres mladih poljoprivrednika ispred Europske pučke stranke tradicionalno su organizirali portugalski zastupnik Nuno Melo te španjolska zastupnica Esther Herranz. Najbolje mlade poljoprivrednike pozdravio je predsjednik Europskoga parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a i kandidat za predsjednika Europske komisije Manfred Weber, a video porukom obratio se i predsjednik EPP-a Joseph Daul. 

Snažnu poruku o važnosti mladih poljoprivrednika uputio je Jannes Maes, predsjednik Europskog udruženja mladih poljoprivrednika (CEJA). Maes koji je ujedno bio i poseban gost na hrvatskom proglašenju najboljeg mladog poljoprivrednika pozvao je zastupnike na donošenje održivog proračuna za poljoprivredu o kojem je u središnjem dijelu govorio zastupnik Reiner Böge, potpredsjednik Radne skupine za proračun i strukturne politike Kluba zastupnika EPP-a, a video porukom se obratio i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Mladi poljoprivrednik Najbolji europski mladi poljoprivrednik Bruxelles Ivan Gašić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kombajn kamp u Novocommerce Internationalu 🙂