Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 02.02.2009.

Načela dobre poljoprivredne prakse

Na putu u EU

  • 1.978
  • 87
  • 0

Pred Vama je brošura načela dobre poljoprivredne prakse u zaštiti tla, vode, zraka i životinja koju je izradilo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u suradnji s Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Ovom publikacijom želimo Vam skrenuti pažnju na pitanja iz zaštite okoliša i dobrobiti životinja te Vam dati preporuke i smjernice za provođenje određenih aktivnosti.

Danas se pitanje zaštite okoliša veže uz sve sektore gospodarstva, a time jasno i uz poljoprivredu kao djelatnost u najizravnijem doticaju sa okolišem. I sada su u hrvatskom zakonodavstvu kroz razne pravne akte utvrđeni mehanizmi i mjerila zaštite okoliša i dobrobiti životinja te za većinu u ovoj publikaciji spomenutih preporuka i smjernica postoji i pravna obveza za provođenje istih, odnosno, već su od prije postavljene norme kojih se treba pridržavati. Stoga je ova publikacija prije svega prvi sustavni informativni korak kojim želimo skrenuti vašu pažnju na elementarna pitanja, koja se u poljoprivredi vežu uz problematiku zaštite okoliša i dobrobiti životinja.

Ujedno, ova publikacija je nastala iz potrebe prilagodbe našeg sustava europskim mjerilima u pogledu zaštite okoliša i dobrobiti životinja. Naime, kroz svoje zakonske akte Europska unija traži od zemalja članica da one propišu i osiguraju pridržavanja osnovnih načela dobre poljoprivredne prakse. Tim se načelima poljoprivrednim proizvođačima postavljaju određeni, ekološki prihvatljivi, a tehnološki ne prezahtjevni kriteriji poljoprivrednog postupanja primjenom kojih bi se u najvećoj mogućoj mjeri spriječile negativne posljedice poljoprivredne proizvodnje na čovjekov okoliš. Isto tako države Europske unije imaju uspostavljen sustav kontrole poštivanja takvih mjerila, a u tu svrhu se i pravo na ostvarivanje potpore veže uz poštivanje mjerila dobre poljoprivredne prakse, što će se kroz određeno vrijeme implementirati i u naš sustav potpore. Time je ova brošura svojevrsni uvod, odnosno priprema informacija o postupnoj uspostavi obveznih zahtjeva u poljoprivredi za upravljanjem u dijelu zašite okoliša i dobrobiti životinja, a to će kasnije biti polazna osnova za stjecanje prava na potpore u poljoprivredi po ulasku u Europsku uniju.

U svojoj osnovi jedan dio mjera dobre poljoprivredne prakse predlažu se kao preporuke, ali skrećemo pažnju da je dio mjera već sada ugrađen u zakonske i podzakonske akte Republike Hrvatske te su oni u većini slučajeva i obveza koju valja poštivati. Stoga je taj dio obveznih mjera i posebno naznačen kako bi se uočio i razlikovao od mjera koje nisu uređene zakonskim ili podzakonskim aktima i ovim putem vam ih predlažemo kao preporuke.

Na kraju nadamo se da ćete ovu brošuru i njenu poruku prihvatiti za vlastitu dobrobit, dobrobit hrvatske poljoprivrede i očuvanja okoliša u kojem živimo.

mr. sc. Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong