Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća web tržnica
  • 30.11.2016. 12:00

Na web tržnici bolja naplata proizvoda

Web tržnica okuplja OPG-e s ciljem prodaje kvalitetnih domaćih proizvoda uz mogućnost izravne naplate i promocije istarske poljoprivrede. Rezultat je prekogranične suradnje Hrvatske i Slovenije, a na tragu je sličnih projekata iz Austrije i Italije.

Foto: bigstockphoto.com, leaf
  • 1.564
  • 205
  • 0

"Moramo raditi na osvješćivanju javnosti kako bi se uz pomoć ustrojene web tržnice stvorio stalni krug kupaca domaćih proizvoda sa poljoprivrednih gospodarstava u Istri".

Kaže to dr.sc. Milan Oplanić - predstojnik Zavoda za ekonomiku i razvoj poljoprivrede Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, ističući kako potonja već godinu i pol "živi" preko interneta, s ciljem promocije istarske poljoprivrede. Riječ je o svojedobnom projektu internet aplikacije "Domaća web tržnica" koja je rezultat prekogranične suradnje Hrvatske i Slovenije.

Iznjedrila se tržnica iz projekta "Organizacija sustava izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda korištenjem internet tehnologije", akronim OSIPPPIT, financiranog u okviru Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013".

Prva web tržnica zasad dostupna samo Istranima

Takva prva web tržnica kod nas dostupna je zasad Istranima, koji bi smatra naš sugovornik trebali "više cijeniti i kupovati domaće proizvode", jer brojka bi kupaca trebala biti veća. Razlog zašto tako nije i nakon službene godine i pol rada, vidi ponajprije u trgovačkim lancima koji s niskim cijenama i akcijama odvlače kupce.

Treba zato kaže dr. Oplanić raditi "na povjerenju i većoj promociji domaćih proizvoda što uključuje i posjet OPG-ima" i upoznavanje s proizvođačima ali i mjestom gdje se hrana uzgaja. Pomoću online tržnice prodaje se voće, povrće, grožđe (vino), mlijeko, mliječni i mesni proizvodi, cvijeće, začinsko bilje, prirodna kozmetika.

Ideja vodilja internet tržnice potekla je od Instituta za poljoprivredu i turizam, a partneri su im bili Grad Vodjan, Univerza v Mariboru Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede iz Maribora i Univerza na Primorskem znanstveno raziskovalno središče iz Kopra.

Mogućnost izravne prodaje i naplate proizvoda

Željeli su takvim projektom kažu ostvariti "mogućnost izravne prodaje svježih proizvoda", njihove trenutne naplate uz uvid u tehnologiju proizvodnje. Kupcima se tako omogućuje garancija kvalitete kupljenog uz potrebne certifikate i potvrde o zdravstvenoj ispravnosti robe.

Web tržnica broji 60.000 pregleda

Do sada je web aplikacija pregledana 60.000 puta, a zasada joj se mogu priključiti tek istarski poljoprivrednici što "ne priječi da slična zaživi i u drugim dijelovima Hrvatske". U registracijskom se besplatnom obrascu objašnjava predstojnik Zavoda i voditelj projekta, na web stranici upišu podatci, određeni prezentacijski tekst, postave se fotografije, video i slični materijali. Kako bi se sudjelovanje na tržnici i kupovina produbila osnovana je i Udruga Istarska web tržnica, čiji su članovi istodobno i OPG-ovci.

Udruzi se mogu priključiti i svi koji se žele dodatno uključiti u promociju domaćih proizvoda. Ponajprije i na popodnevnoj tržnici te drugim turističkim manifestacijama što uključuje edukativne poljoprivredne radionice, Dane otvorenih vrata, Tjedne voća poput trešanja, meda, lavande, zimnice, ali i svojevrsnih izleta na obiteljska gospodarstva. Tijekom studenog otkriva dr. Oplanić na Radio Puli i Radio Istri, jedanput su tjedno u emisijama "Domaća web tržnica" predstavljali po jedan OPG .

Tržište zasićeno jeftinom robom

Potreba kreiranja sustava za izravnu prodaju poljoprivrednih proizvoda, kaže naš sugovornik proizlazi iz činjenice da je "globalno tržište zasićeno onim jeftinim, masovnim iz industrijske proizvodnje". Često takvi proizvodi ne daju jasne uvide o tome kako su i gdje nastali, u kojim uvjetima, a nerijetko im je narušena i kvaliteta.

To posebice pogađa mala i srednja poljoprivredna gospodarstva koja se "nisu u mogućnosti dobro tehnološki modernizirati i specijalizirati". Zato ne mogu proizvesti dovoljne količine određenih proizvoda kako bi privukli veće potrošače, a često "nemaju ni mogućnosti za snižavanjem cijena" proizvodnih troškova kako bi bili konkurentni. Zato je po uzoru na Italiju i Austriju i ustrojena istarska web tržnica.

Zadovoljavati propise, poznavati rad na računalu

Da bi se u nju uključilo, doznajemo, poljodjelci moraju biti uvedeni u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, zadovoljavati sve zakonske propise koji reguliraju proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima te se služiti računalom i internetom.

Foto: bigstockphoto.com, leaf


Tagovi

Web Tržnica Poreč Aplikacija Hrvatska Slovenija Projekt Istra OPG Kupci Domaće Milan Oplanić Institut Turizam


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]