Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 11.12.2021. 12:05

Na udaru OLAF-a bivši ministar poljoprivrede? O svemu se oglasio i Tolušić

Imam previše posla u vinariji da bih trošio vrijeme na novine, ali moram se malo osvrnuti na neke aktualne napise jer takvi tekstovi štete našem poslu, započinje objavu Tolušić. 

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
  • 2.555
  • 124
  • 0

Nakon bivše ministrice Gabrijele Žalac, na udaru USKOK-a i OLAF-a je i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

Kako je danas objavio Jutarnji, predmet istraživanja su četiri ugovora s tvrtkom Omega software tijekom kojih je posao s prvotnih 4,6 narastao na gotovo 32 milijuna kuna.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, na čijem je čelu bio, kako su doznali, izuzeta je dokumentacija vezano uz prvi ugovor s tvrtkom Omega software.

Na objavu je putem facebooka reagirao i sam bivši ministar. 

Kako opisuje, krajem siječnja 2016. godine postao je ministar regionalnog razvoja. Glavni problem koji se tada morao riješiti da bi Hrvatska dobila novce iz EU fondova bio je izrada programa kojeg je Europska komisija naredila i bez kojega nema povlačenja novca. 

"Moj prethodnik, ministar Branko Grčić, je u svibnju 2015. godine raspisao natječaj za taj program, ali je isti poništen zbog toga što nije zaprimljena niti jedna prihvatljiva ponuda. Znači, 23. siječnja 2016. godine postajem ministar, dočekuje me spreman natječaj, (pretpostavljam još iz 2015.) i u veljači 2016., 20-ak dana od mog imenovanja na funkciju, Ministarstvo raspisuje natječaj za izradu tog programa", navodi. 

Procijenjena vrijednost nabave je bila 14 milijuna kuna, po procjeni stručnih službi Ministarstva. Provedena je, nastavlja, javna nabava, ne sjeća se koliko se točno tvrtki javilo, ali Ministarstvo regionalnog razvoja ima sve papire vezane uz nabavu i vrlo lako se kod njih može provjeriti tko se sve javio na natječaj.

"Iako je procjena vrijednosti nabave bila 14 milijuna kuna, na javnoj nabavi najjeftinija je bila tvrtka Omega software, jedna od ozbiljnijih IT tvrtki u RH, koja je ponudila cijenu od 4.661.000 kuna. Ugovor je potpisan u lipnju 2016., a u listopadu 2016. odlazim iz Ministarstva", podsjeća napominjući da je na webu Ministarstva regionalnog razvoja pronašao podatak da je na kraju, kad je posao odrađen i program napravljen, za sve to plaćeno ne 4,6 milijuna nego 3,7 milijuna kuna, znači 20 posto manje od ugovorenog. 

Nakon njega, Gabrijela Žalac nastavlja dalje ugovarati, pretpostavlja nadogradnju i održavanje tog sustava, i to košta 26 milijuna, po medijskim napisima. Nakon Gabrijele (a pretpostavlja i Marka Pavića) i Nataša Tramišak, aktualna ministrica regionalnog razvoja, ugovara, pretpostavlja isto nadogradnju i održavanje tog sustava, ovaj put s FINOM, putem sporazuma, za 14 milijuna kuna (barem tako piše u medijima). 

"Uglavnom, u mom mandatu je ugovorena izrada sustava, država je to platila 3,7 milijuna kuna i zbog tog programa povlačimo novce iz fondova. I siguran sam da su oni koji su pripremali sve to, isto odradili sukladno propisima", naglašava Tolušić.

Između ostalog, kaže i da pretpostavlja da OLAF zanima zašto Ministarstvo regionalnog razvoja od 2017. pa do 2021. godine plaća nadogradnju i održavanje osnovnog sustava 26, 30 ili 14 milijuna kuna, odnosno 5 ili 10 puta više u odnosu na prvi ugovor. "Ali nisam vidoviti Milan, samo imam veliku glavu i lijepu frizuru za naslovnicu", zaključuje bivši ministar.


Tagovi

OLAF Uskok EU fondovi Ministar regionalnog razvoja Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).