Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 07.02.2024. 16:30

Na četiri posto površina morat će se uzgajati leguminoze ili postrni usjevi?

Hrvatska je među državama članicama koje zastupaju stav da bi bilo pogodno produljenje izuzeća od primjene standarda za dobre poljoprivredne i okolišne uvjete zemljišta (tzv. GAEC-a 8) i u 2024., priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 6.320
  • 338
  • 0

Pravila vezana za uvjetovanost tj. sustav zahtjeva koji se mora poštivati u obavljanju poljoprivredne djelatnosti, trenutno su predmet rasprave između Europske komisije i država članica.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, svi se slažu da je sustav uvjetovanosti namijenjen smanjivanju negativnih efekata na klimu, očuvanje okoliša, javnog zdravlja, zdravlja biljaka i dobrobiti životinja potreban i važan dio zakonodavnog okvira i strateških dokumenata Europske unije i zemalja članica.

Leguminoze umjesto ugara 

"Međutim, u provođenju tog neophodnog cilja potrebno je sačuvati proizvodnju hrane, dohodak poljoprivrednika i ne povećavati administrativno opterećenje", upozoravaju. 

Popustili pod pritiskom prosvjeda - Europska komisija odustaje od ugara?

Podsjećaju da posljednji prijedlog Europske Komisije u vezi s pravilima uvjetovanosti jest odstupanje od tzv. pravila GAEC 8 (standarda za dobre poljoprivredne i okolišne uvjete zemljišta, op.a.) kojim se zahtijeva da se minimalno četiri posto obradivog zemljišta namijeni neproduktivnim područjima ili obilježjima.

Kažu, Komisija je predložila da se ovaj zahtjev koji se uobičajeno poistovjećuje sa zemljištem ostavljenim na ugaru i to najmanje četiri posto obradivog zemljišta na gospodarstvu, ublaži na način da se najmanje sedam posto tog zemljišta koristi za usjeve koji vežu dušik (npr. leća ili grašak) ili postrne usjeve.

"To su biljke koje rastu između dvije glavne kulture. Ti usjevi mogu poslužiti kao hrana za životinje ili za zelenu gnojidbu, a zajedno s usjevima koji vežu dušik donose niz koristi za tla, bioraznolikost i okoliš", pojašnjavaju. 

Alternativni prijedlog 

Isitču da je Hrvatska među državama članicama koje zastupaju stav da bi za poljoprivrednike bilo pogodno produljenje izuzeća od primjene GAEC-a 8 i u 2024. s obzirom na brojne izazove koji proizlaze iz geopolitičkih i drugih okolnosti te zahtjeve poljoprivrednika. No, Komisija se u odnosu na iskazani stav izjasnila da trenutni pravni okvir ne dopušta takvu mogućnost.

"Stoga smo zajedno s dijelom ostalih zemalja, alternativno predložili da se postojeća obveza ostavljanja četiri posto tla za neproizvodne površine ublaži s mogućnošću sijanja usjeva koji vežu dušik ili postrnih uvjeta, umjesto sedam posto kakav je bio posljednji prijedlog Komisije i koji nije dobio potrebnu podršku na posljednjem sastanku", poručili su. 

Kako navode, u tijeku su interne konzultacije nakon kojih se očekuje revidirani prijedlog.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Ugar Obradivo zemljište Europska komisija Prijedlog GAEC 8


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]