Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državni inspektorat
  • 03.08.2020. 11:20

Na boce lijepili hrvatske etikete, a punili ih vinom iz Italije, Makedonije i Čilea

Državni inspektorat objavio je rezultate velike akcije Europola i Interpola Opson 2020 koja je bila usmjerena na trgovinu krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića.

Foto: Jumpstory
  • 572
  • 83
  • 0

Boce su imale hrvatske etikete, no u njima je bilo vino iz Italije, Makedonije i Čilea, objavio je Državni inspektorat rezultate velike akcije Europola i Interpola Opson 2020 koja je bila usmjerena na trgovinu krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića. 

"Prilikom obavljanja tih nadzora kod pet kontroliranih subjekata utvrđena je zlouporaba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza; kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i to na vinima koja nisu hrvatskog porijekla nego podrijetlom iz Italije (dva vina), Sjeverne Republike Makedonije (jedno vino) i iz Čilea (dva vina)", pojašnjavaju nalaze akcije održane od 20. siječnja do 16. ožujka 2020. godine kada je Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata obavila ukupno 275 nadzora označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište.

Kako pojašnjavaju, navođenje tradicionalnih izraza propisano je isključivo za hrvatska vina člankom 2a., Prilogom 12., 15. Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina.

"Unatoč pandemiji COVID-19 u svim zemljama je ukupno provedeno 26.000 nadzora. Kao rezultat toga zaplijenjeno je oko 12.000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda u vrijednosti od oko 28 milijuna eura. Akciju OPSON su podržali Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Europska komisija i Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo ( EUIPO) kao i čak 83 zemlje", navode iz Državnog inspektorata


Tagovi

Državni inspektorat Zloporaba Hrvatske etikete Vino


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]