Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državni inspektorat
  • 03.08.2020. 11:20

Na boce lijepili hrvatske etikete, a punili ih vinom iz Italije, Makedonije i Čilea

Državni inspektorat objavio je rezultate velike akcije Europola i Interpola Opson 2020 koja je bila usmjerena na trgovinu krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića.

Foto: Jumpstory
  • 586
  • 83
  • 0

Boce su imale hrvatske etikete, no u njima je bilo vino iz Italije, Makedonije i Čilea, objavio je Državni inspektorat rezultate velike akcije Europola i Interpola Opson 2020 koja je bila usmjerena na trgovinu krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića. 

"Prilikom obavljanja tih nadzora kod pet kontroliranih subjekata utvrđena je zlouporaba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza; kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i to na vinima koja nisu hrvatskog porijekla nego podrijetlom iz Italije (dva vina), Sjeverne Republike Makedonije (jedno vino) i iz Čilea (dva vina)", pojašnjavaju nalaze akcije održane od 20. siječnja do 16. ožujka 2020. godine kada je Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata obavila ukupno 275 nadzora označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište.

Kako pojašnjavaju, navođenje tradicionalnih izraza propisano je isključivo za hrvatska vina člankom 2a., Prilogom 12., 15. Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina.

"Unatoč pandemiji COVID-19 u svim zemljama je ukupno provedeno 26.000 nadzora. Kao rezultat toga zaplijenjeno je oko 12.000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda u vrijednosti od oko 28 milijuna eura. Akciju OPSON su podržali Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Europska komisija i Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo ( EUIPO) kao i čak 83 zemlje", navode iz Državnog inspektorata


Tagovi

Državni inspektorat Zloporaba Hrvatske etikete Vino


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar