Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 21.07.2021. 09:50

Mraz, suša, poplave, tuča - štete u poljoprivredi već sad preko 600 milijuna kuna

Zbog svih čimbenika očekuje se daljnji rast cijena voća i povrća, kao i veliki financijski pritisak na poljoprivrednike, upozorili su članovi HPK i Copa Cogeca-e na sastanku s predstavnicima Europske komisije.

Foto: Renata Prusina
  • 314
  • 12
  • 0

Štete od elementarnih nepogoda koje su od početka godine pogodile domaću proizvodnju premašile su 600 milijuna kuna, istaknuli su članovi Odbora za voće i povrće Hrvatske poljoprivredne komore na radnom sastanku s predstavnicima Europske komisije. 

Uglavnom se radi o štetama od suše, poplava, tuče, kiše koja se smrzava i mraza. 

"Klimatske promjene očito sve više utječu na naš sektor zbog čega su proizvođači voća i povrća u EU zabrinuti te očekuju da Europska Komisija ubrza mehanizme i alate kojima bi se mogla izdvojiti pomoć za ove proizvodnje", izjavio je, stoji u priopćenju HPK, Branimir Markota predsjednik Odbora za voćarstvo.

Da je ova proizvodnja pod snažnim udarom klimatskih promjena, u Hrvatskoj smo, dodao je, vidjeli proljetos kada smo imali mrazove, koji se u pravilu javljaju svake godine, a proteklih dana imali smo i druge elementarne nepogode zbog obilnih kiša i olujnog nevremena.

"Zbog svih ovih čimbenika očekuje se daljnji rast cijena voća i povrća, kao i veliki financijski pritisak na poljoprivrednike“, upozorio je Markota na sastanku održanom zajedno s kolegama iz Copa – Cogece, krovnog udruženja EU poljoprivrednika, gdje su voćari i povrćari iz zemalja članica razmijenili iskustva iz sektora te izrazili zabrinutost zbog šteta nastalih od mraza, tuča, poplava, a u slučaju Hrvatske i od potresa.

Kako navode iz HPK, zbog šteta uzrokovanih mrazom tijekom proljeća, Copa Cogeca je uputila i pismo EK, ali još uvijek nisu na njega dobili odgovor. Pojedine proizvođačke organizacije i zadruge, naglasili su iz organizacije, duboko su pogođene i vide negativan utjecaj na stabilnost financiranja te je zatražen i razgovor s Komisijom o mogućim načinima pružanja podrške.

"Osim mraza i drugih nepogoda sve veći utjecaj na proizvodnju imaju i štetnici. Ipak, ono što posebno brine je to što se na tržištu i dalje osjećaju negativni utjecaji uzrokovani pandemijom Covida 19 prije svega smanjena potrošnja zbog pada turizma i ugostiteljstva, ali i viškovi voća koji se na tržištu pojavljuju po dampinškim cijenama na koje je teško odgovoriti i nemoguće im je konkurirati“, naglasio je Markota.   

Svi voćari u EU smatraju kako je važno uvođenje mehanizama kojima će se osigurati adekvatna financijska potpora, osobito što postoji sve veća bojazan da bi osiguravajuće kuće mogle početi odustajati od osiguranja zbog visoke pojavnosti prirodnih nepogoda, zaključuje se u priopćenju HPK. 


Tagovi

Elementarne nepogode Štete HPK Copa Cogeca Europska komisija Branimir Markota


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".