Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 15.08.2022. 15:00

Morske alge u poljoprivredi - od gnojiva do biostimulatora?

Krumpir, zelena salata, vinova loza i rajčica su kulture na kojima je istraživano djelovanje morskih algi. Kakvi su prvi rezultati projekta u Španjolskoj?

Foto: Depositphotos/Stas_K
  • 627
  • 46
  • 0

Španjolski projekt Algaterra provodi studije za razvoj novih inputa za poljoprivredu na bazi morskih algi, piše Campo Galego. Puno je uočenih korisnih učinaka njihove upotrebe, kao što su gnojivo za zemljište, biostimulansi i fungicidi, koji se testiraju u uzgoju vinove loze, krumpira, zelene salate i rajčica.

U prošlom stoljeću postojala je neraskidiva veza između poljoprivrede i morskih algi, ali je tijekom vremena takva praksa prekinuta. S ciljem smanjenja cijene inputa nastao je ovaj projekt kako bi se razvili novi, jeftiniji poljoprivredni inputi, kao i testiranja njihove učinkovitosti za korištenje kako u ekološkoj poljoprivredi tako i u održivoj konvencionalnoj.

Važan poljoprivredni resurs

U Europi se jedan posto algi koristi za ljudsku prehranu, 24 posto u druge svrhe, uključujući i poljoprivredu, a preostalih 75 posto za ekstrakciju koloida.

"Ovaj vrijedan morski proizvod daje gnojiva visoke vrijednosti i povećava mikrobnu aktivnost. Biljke su u obogaćenom zemljištu otpornije na svaki stres, bilo da je u pitanju suša ili mraz", naglašava Maria Elvira Lopez, istraživačica i sudionica projekta na Sveučilištu Santiago de Santiago.

Važna je i njihova uloga kao biostimulansa (Foto: Vesna Mijat)

Istaknula je da nemaju visok sadržaj fosfora, ali je njihova prednost što povećavaju njegovu dostupnost za biljke. Sadrže fitokoloide koji poboljšavaju strukturu zemljišta, povećavaju zadržavanje vode, kapacitet izmjene kationa u zemlji i djeluju kao fitoremedijatori. Sadrže makro i mikroelemente, kao što su: kalij, željezo, bor, cink, magnezij.

Prvi rezultati 

Projekt je obuhvaćao tri vrste parcela: kontrolne, gnojene s mineralnim superfosfatom i one sa različitim količinama svježih algi (20t/ha, 40t/ha i 60t/ha). Rezultati su pokazali da je prinos od 20 t bio uporediv s parcelama tretiranih mineralnim gnojivimaa i veći nego na kontroli. S porastom količine algi i prinos je bio veći.

Lopez je navela da je povećana pH reakcija zemljišta zbog većeg unosa kalcija i smanjenja sadržaja aluminija. Povećan je i sadržaj fosfora i kalija.

U eksperimentu miješanja algi s ostacima ribe i drvnim otpadom, borova piljevina, u istom omjeru, rezultati su poslije tri mjeseca dali dobre NPK vrijednosti i to 2,1 posto N, 0,6 posto P i 0,7 posto K.

Važna je i njihova uloga kao biostimulansa, jer sadrže brojne korisne tvari: fitohormone, auksine, citokinine,vitamine, bioaktivatore. Ove tvari pospješuju rast korjena i cijele biljke, pozitivno utječu na cvjetanje i zametanje plodova, a samim tim povećavaju prinos. Izražen je utjecaj na otpornost biljaka na stres.

Osim na krumpiru, istraživanja su ove godine provedena na parcelama vinove loze, salate, rajčice. Konačni rezultati tek se trebaju obraditi.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Zelena salata Istraživanje Morske alge


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/